• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna nova stolarija izolacija solarni kolektori i novi kotlovi za grejanje za 214 porodicaVlasnici kuća i stanova na teritoriji opštine Stara Pazova, kojima su odobrene subvencije za realizaciju mera energetske sanacije, potpisali su danas ugovore u Pozorišnoj sali u Staroj Pazovi. Ukupno 214 građana će, pomoću Ministarstva rudarstva i energetike i Opštine Stara Pazova, imati priliku da povoljnije izvrši neku od mera energetske efikasnosti na svojim domovima, bilo da je reč o ugradnji termičke izolacije spoljnih zidova i krovova, nabavci i ugradnji prozora i spoljnih vrata sa pratećim građevinskim radovima, nabavci i instalaciji kotlova/peći na prirodni gas ili biomasu kao i nabavci i instalaciji solarnih kolektora za grejanje sanitarne potrošne tople vode.

Za meru ugradnje i nabavke materijala za termičku izolaciju spoljnih zidova i krovova, Opština Stara Pazova i Ministarstvo energetike i rudarstva su izdvojili 7,5 miliona dinara, za nabavku i ugradnju prozora i spoljnih vrata sa prateći građevinskim radovima izdvojeno je 8,7 miliona dinara, za nabavku i instalaciju kotlova dva miliona dinara, za ugradnju i nabavku toplotnih pumpi 600.000 dinara, za nabavku i instalaciju solarnih kolektora 400.000 dinara dok je za ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi opredeljeno 400.000 dinara, a za opremanje izvora toplote (radijatora) sa termostatskim ventilima i ostalom neophodno armaturom takođe 400.000 dinara.

Inače, među onima koji su konkurisali za subvencije, najviše je projekata za zamenu dotrajale stolarije na kućama, a prema nekim procenama, koje iznose sami vlasnici kuća, zbog dotrajale stolarije gubi se najmanje 30 odsto energije.

„Iako gubici energije ne mogu biti svedeni na nulu, oni se mogu smanjiti na razne načine. Kad se ona koristi na neodgovarajući način, što znači da postoji razlika između dovedene količine energije i potrebne količine energije, to dovodi do rasipanja a time i do finansijskog gubitka. Drago mi je što je naša lokalna saouprava na vreme konkurisala za mere energetske efikasnosti kod resornog ministarstva i što su naši građani prepoznali značaj uštede i novca i energije. I sledeće godine ćemo planirati sredstva za ove namene, kako bi pomogli naši sugrađanima, ali i kako bi opština Stara Pazova, pored epiteta privredno najrazvijenije lokalne samouprave, dobila još jedan, energetski efikasna“, izjavio je za medije, nakon dodele ugovora, predsednik Opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović.

Energetska efikasnost i racionalna upotreba energije je u javnom interesu Republike Srbije i od posebnog značaja za Republiku Srbiju, osim kada su u pitanju zaštićena područja i područja ekološke mreže, stoji između ostalog i u Zakonu o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, koji je stupio na snagu u aprilu 2021.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije