• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Osnovni grbOsnovni grb koji službeno koristi organ opštinska uprava, se sastoji samo od štita, koga čine u srebru zelena stopa sa dve zlatne grede. Glava štita je plava, od polja je odeljena kalkanskim rezom. Preko svega je uspravljeno zlatno arhijerejsko žezlo, preko koga se ukrštaju mač i pastirski štap, oba takođe od zlata. Zeleno podnožje štita i zlatne grede podsećaju na široka polja i na dve važne komunikacije koje obeležavaju teritoriju Stare Pazove: tok Dunava i putnu komunikaciju sever – jug. Kombinacija boja podseća na zelenilo polja i na zlatnu boju useva. Plava i srebrna boja aludiraju na plavetnilo neba i belinu kuća. Kalkanski rez aludira na ušorene nizove zgrada, tipične za ambijent sremskih naselja. Motiv arhijerejskog žezla, mača i pastirskog štapa podseća na velike seobe naroda koje su obeležile nastanak i razvoj sremskih naselja uopšte, a posebno naselja koje danas čine opštinu Stara Pazova: arhijerejsko žezlo podseća da su najveće od tih seoba predvodili patrijarsi Arsenije Treći i Arsenije Četvrti Čarnojević, mač upozorava da su naseljenici stizali i kao deo oružanog naroda, koji je na novim staništima uspostavio i novu granicu i odbranu svoje tradicije i svojih sloboda, a pastirski štap priziva sećanje na najveći deo naroda, miroljubiv i radan, večno budan u očuvanju svojih domova kao što dobar pastir bde nad svojim stadom.

Srednji grbSrednji grb dopunjen je heraldičkim ukrasima izvan štita. Naime, štit je nadvišen srebrnom bedemskom krunom sa četiri vidljiva merlona, što označava veličinu i status naselja. Takođe je štit okružen plodnim, zlatnim hrastovim vencem i žirom. Hrast je mitsko i sveto drvo kod Srba koje se ogleda u Božićnom ritualu unošenja i spaljivanja badnjaka. Njegova zlatna boja u ovom grbu je znak svetosti i podseća na nekadašnje ogromne šume kojima je Srem obilovao.

Veliki grbVeliki grb je svečan i ceremonijalni grb, on je simbol opštine, i koristi se u reprezentativne svrhe, kao i u posebno svečanim prilikama kada se ističu značaj i tradicija opštine. Između vranaca i štita nalaze se pobodena vertikalna crvena, zlatom okovana koplja, sa kojih se viju stegovi opšiveni zlatnim rezama, desno je steg Srbije, a levo steg Stare Pazove. Postament je travom obrasli ravničarski predeo sa po tri zlatne stabljike sa žitnim klasjem sa obe strane podnožja štita i sa plavom trakom u dnu ispisanom srebrnim imenom STARA PAZOVA. Vranci zlatnih griva i kopita kao držači grba predstavljaju ideju viteštva i plemenitosti. Takođe, uzgoj konja u Sremu ima dugu tradiciju. Travnata ravnica i zlatno žitno klasje podsećaju na ambijent Srema i Stare Pazove u Sremu.

ZastavaZastava Stare Pazove je heraldički steg, koji ponavlja deo motiva sa osnovog grba (štita). To je horizontalno podeljena plavo-bela kvadratna dvobojka, podeljena linijom koja podseća na frontalni izgled sremskih tradicionalnih kuća. Na njoj su ukršteni zlatni mač, skiptar i pastirski štap.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije