• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Specifičnost opštine Stara Pazova je nenarušena multinacionalnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost. Osim Srba, koji čine većinsko stanovništvo, u opštini žive i Slovaci, Hrvati, Mađari, Romi i drugi. Kako su zastupljene različite veroispovesti, u opštini postoji i odgovarajući broj crkava i to: pravoslavne, katoličke, evangelistička i druge koje neguju uzorne konfesionalne odnose.

Slovačka zajednica u mestu Stara Pazova je naročito značajna ne samo zbog činjenice što oko 31% stanovnika čine Slovaci, već i zbog toga što je to najveća slovačka zajednica u zemlji. Osnovna škola na slovačkom jeziku «Heroj Janko Čmelik», radio program na slovačkom jeziku, Slovačko kulturno-umetničko društvo (u okviru koga postoje folklorni ansambl «Klasje» i pozorišna grupa «VHV») i slovačka evangelistička crkva, predstavljaju okosnicu slovačke tradicije koja slovačkom stanovništvu u Staroj Pazovi pomaže da sačuvaju svoje običaje i kulturu.

Višenacionalna sredinaSlovakinja i Sremac

Zajednica Hrvata je uglavnom skoncentrisana u naselju Golubinci. Hrvati se pominju najpre među oficirskim porodicama u vreme Vojne granice. Veći broj Hrvata (katolika kako beleže hronike) doseljava se od 1771. do 1815. Najveće doseljavanje se dešava 1774. godine kada dolazi prva veća grupa od 18 porodica iz Jarmine i Opojevaca. Katolička župa je ustanovljena u Golubincima 1771. a 1828.izgrađena je katolička kapela, dok je današnja crkva Svetog Jurja građena od 1876.do 1885. Hrvatska čitaonica je osnovana 1919. Danas kulturnu tradiciju Hrvata neguje Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Tomislav.

Romi su prisutni gotovo u svakom naselju u opštini. Najverovatnije su prisutni u njima od kada postoje ta naselja. Vekovni suživot i dugogodišnja povezanost sa ostalim nacionalnim zajednicama je rezultirala međusobnim poštovanjem i uvažavanjem. Kao i u ostalim sredinama u Vojvodini, tokom istorije Romi su najčešće po zanimanju bili svirači, džambasi, trgovci stokom, korpari a ima ih i koji se bave zemljoradnjom. Vremenom, Romi na teritoriji Stare Pazove se razvijaju na obrazovnom i ekonomskom nivou. Opština Stara Pazova je osnovala Kancelariju za inkluziju Roma koja je servisni centar sa ciljem unapređenja kvaliteta života romske zajednice u oblasti zdravstva, obrazovanja, stanovanja i zapošljavanja.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije