• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Obecná správa Obce Stará Pazova, Svätosavská 11, 22300 Stará Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Oficiálna prezentácia Obce Stará Pazova

Specifičnost opštine Stara Pazova je nenarušena multinacionalnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost. Osim Srba, koji čine većinsko stanovništvo, u opštini žive i Slovaci, Hrvati, Mađari, Romi i drugi. Kako su zastupljene različite veroispovesti, u opštini postoji i odgovarajući broj crkava i to: pravoslavne, katoličke, evangelistička i druge koje neguju uzorne konfesionalne odnose.

Slovačka zajednica u mestu Stara Pazova je naročito značajna ne samo zbog činjenice što oko 31% stanovnika čine Slovaci, već i zbog toga što je to najveća slovačka zajednica u zemlji. Osnovna škola na slovačkom jeziku «Heroj Janko Čmelik», radio program na slovačkom jeziku, Slovačko kulturno-umetničko društvo (u okviru koga postoje folklorni ansambl «Klasje» i pozorišna grupa «VHV») i slovačka evangelistička crkva, predstavljaju okosnicu slovačke tradicije koja slovačkom stanovništvu u Staroj Pazovi pomaže da sačuvaju svoje običaje i kulturu.

Višenacionalna sredinaSlovakinja i Sremac

Zajednica Hrvata je uglavnom skoncentrisana u naselju Golubinci. Hrvati se pominju najpre među oficirskim porodicama u vreme Vojne granice. Veći broj Hrvata (katolika kako beleže hronike) doseljava se od 1771. do 1815. Najveće doseljavanje se dešava 1774. godine kada dolazi prva veća grupa od 18 porodica iz Jarmine i Opojevaca. Katolička župa je ustanovljena u Golubincima 1771. a 1828.izgrađena je katolička kapela, dok je današnja crkva Svetog Jurja građena od 1876.do 1885. Hrvatska čitaonica je osnovana 1919. Danas kulturnu tradiciju Hrvata neguje Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Tomislav.

Romi su prisutni gotovo u svakom naselju u opštini. Najverovatnije su prisutni u njima od kada postoje ta naselja. Vekovni suživot i dugogodišnja povezanost sa ostalim nacionalnim zajednicama je rezultirala međusobnim poštovanjem i uvažavanjem. Kao i u ostalim sredinama u Vojvodini, tokom istorije Romi su najčešće po zanimanju bili svirači, džambasi, trgovci stokom, korpari a ima ih i koji se bave zemljoradnjom. Vremenom, Romi na teritoriji Stare Pazove se razvijaju na obrazovnom i ekonomskom nivou. Opština Stara Pazova je osnovala Kancelariju za inkluziju Roma koja je servisni centar sa ciljem unapređenja kvaliteta života romske zajednice u oblasti zdtravstva, obrazovanja, stanovanja i zapošljavanja.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Oficiálna Facebook stránka obce Stará Pazova

Obecný newsletter

Ak chcete prijimať aktuálne informácie a oznámenia z Obce Stará Pazova, prihláste sa na obecný newsletter. Uveďte Vaše meno a e-mailovú adresu:

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Javno preduzeće Opštinska stambena agencija Stara Pazova

Sajam privrede u Novoj Pazovi

Poslovni portal Opštine Stara Pazova