• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Stara Pazova je administrativni centar opštine koja po ovoj sremskoj varoši nosi naziv. Ona je ujedno, i ekonomski, zdravstveni, obrazovni, kulturni centar. Leži na čvorištu značajnih saobraćajnica i takozvanom KORIDORU 10. Kroz Staru Pazovu prolazi magistralni put Beograd-Novi Sad M-22, samo 6km je deli od magistralnog put M-75 a petnaestak kilometara od Auto puta E-75 (Beograd-Zagreb), tu je železnička pruga koja spaja Evropu sa Istokom, aerodromi Batajnica na 15-ak i „Nikola Tesla“ na 40-ak kilometara.... Lepo je urbanizovana, sa svim odlikama malog grada u sremskoj ravnici, širokim i zelenilom bogatim ulicama u većem delu naselja.

Gotovo dvadeset hiljada stanovnika različitih nacionalnosti, pre svega Srba i Slovaka, uživa pogodnosti mesta koje je dovoljno malo da bude mirno i pitomo, a dovoljno veliko i blizu velikih gradova da im omogući dinamičan život.

Naselje Stara PazovaCentar Stare Pazove danas

Istorija

Naselje Pazova se u pisanim dokumentima prvi put pominje 1716. godine, i piše da postoji na potesu zvanom «Staro selo». Nastajalo je u doba Otomanskog carstva (16-18. vek), a Pazovu, koju u zapisima nailazimo pod imenima Alt Pazoa ili Alt Pazuha, ili „šanac Pazuha“, naselili su Srbi, uglavnom prebezi iz krajeva južno od Save i Dunava i Srbi iz Like. Slovaci su se doselili u ovaj deo Srema, tada južni deo Austro-Ugarske monarhije, 1770.godine, i to najpre nekoli porodica iz Selenče, a potom se doseljava veći broj porodica iz srednje Slovačke, i to pripadnici nove protestantske, tj. evangelističke veroispovesti. Doselili su se zbog siromaštva ali i zbog Mađara katolika, koji su vršili progone pripadnika nova hrišćanske vera. Muškarci su mahom čuvali granicu i obrađivali zemlju. Stanovništvo je živelo i radilo u porodičnim zadrugama, a nakon ukidanja Vojne granice 1871.godine Stara Pazova je počela brže da se širi i razvija, jer se nalazila na raskrsnici najvažnijih puteva. Zadruge su počele da se dele, a nove kuće su nicale «čelo bašta». Tada počinje nagli razvoj zanatstva i trgovine.

Slovaci su bili većinsko stanovništvo u Staroj Pazovi do polovine 20. Veka, a istovremeno su Srbi bili većinsko stanovništvo u okolnim selima. Tokom godina dolazilo je do promena pa danas u Staroj Pazovi ima nešto preko 15 posto Slovaka koji, kako su to beležili pazovački hroničari obe nacionalnosti, žive, rade i stvaraju u dobrosusedskim i prijateljskim odnosima punih 240 godina.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije