• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Opština Stara Pazova se odlikuje konfesionalnom raznovrsnošću. Kako su zastupljene različite veroispovesti, u opštini postoji i odgovarajući broj crkava i to: srpske pravoslavne, rimokatoličke, slovačka evangelistička a.v. crkva i druge, koje neguju uzorne konfesionalne odnose.

Crkve i hramovi sa teritorije opštine Stara Pazova

Katolička plebanija - Golubinci

Katolička plebanija - Golubinci

Katolička crkva Svetoga Đurđa, podignuta je 1885. godine, poseduje nadaleko čuvene orgulje pravljene u Beču, koje su u taj hram stigle 1900. godine iz Župske crkve u Zemunu, gde su bile postavljene 1868. godine. Vitraže svetog Antuna i svetog Josipa uradio je zagrebački majstor Pavao Sušilović.

GOLUBINCI
Adresa: Đurđevska 6
Velečasni Ivica Damjanović
Telefon: 381-305

Rimokatolička crkvena opština – Stara Pazova

Rimokatolička crkvena opština – Stara Pazova

Za malobrojan hrvatski živalj u St.Pazovi, koji je rimokatoličke vere, kao i nekoliko slovačkih porodica iste vere, podignuta je crkva 1885.godine. Od momenta i izgradnje do danas zadržala je je isti oblik i dimenzije. Iste godine u crkvi je naslikana od ulja na platnu ikona Svete trojice. S obzirom na mali broj vernika, crkva nije imala svog sveštenika. Crkvene i druge obrede vršio je sveštenik iz Golubinaca.

STARA PAZOVA
Adresa: Svetosavska 4

Slovačka evangelistička crkvena opština – Stara Pazova

Slovačka evangelistička crkvena opština – Stara Pazova

Zgrada slovačke evangelističke crkve potiče iz 1788. godine, a građena je na mestu prvobitne porušene crkve. Sveštenik Vladimir Hurban još od 1874. godine vodio je borbu za osamostaljenje evangelističke crkve u Hrvatskoj i Sloveniji od Mađara. Crkvena zgrada i crkvena škola, sada Slovački dom, počete su 1894. godine.

STARA PAZOVA
Adresa: Karađorđeva 4
Farar Igor Feldi
Telefon: 310-466

Hram Prenosa Moštiju Sv. Oca Nikolaja - Vojka

Hram Prenosa Moštiju Sv. Oca Nikolaja - Vojka

U spisima iz 1578. godine, pominje se jedan sveštenik, što navodi na pretpostavku da je u tom periodu na tom prostoru postojala manja crkva. Vojčani svoju prvu crkvu od tvrđeg materijala grade 1727. godine, koja je osveštana 1732. godine, i koja je nosila naziv Svetog Oca Nikolaja. Crkva Prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja sazidana je 1857. godine, i građena je po uzoru na mnoge stare crkve klasičnog stila. U svom vlasništvu, crkva poseduje stare crkvene knjige za bogosluženje koje datiraju iz XVII i XVIII veka.

VOJKA
Adresa: Karađorđeva br. 5
protonamesnik Radomir Sandić i protonamesnik Lazar Kašić
Telefon: 301-479

Hram Sv. Oca Nikolaja - Surduk

Hram Sv. Oca Nikolaja - Surduk

Prva crkva u Surduku je sagrađena 1746. godine, ali je bila mala za potrebe vernika, tako da se na dan slave Prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja 1816. godine, počelo sa sakupljanjem priloga radi izgradnje većeg hrama, koji je završen 1818. godine. Izgrađen je u baroknom stilu, preovlađujućem stilu izgradnje tog vremena. Hram poseduje bogatu zbirku vrednih crkvenih knjiga za bogosluženje koje datiraju iz perioda XVIII i XIX veka.

SURDUK
Adresa: Brđanska br. 4
jerej Slađan Vidaković
Telefon: 371-446

Hram Vavedenje Presvete Bogorodice - Golubinci

Hram Vavedenje Presvete Bogorodice - Golubinci

Izgradnja hrama je otpočela 1784. godine, a završena je 1788. godine. Hram je izgrađen u baroknom stilu. Od vrednih stvari poseduje crkvene knjige za bogosluženje iz XVIII veka. Naročitu vrednost ima ikonostas takođe iz XVIII veka, koji predstavlja spomenik kulture i koji je pod zaštitom države.

GOLUBINCI
Adresa: Putinačka br. 3
protojerej - stavrofor Danilo Stegnjajić
Telefon: 381-702, 063/736-7224

Hram Prenosa moštiju Sv. Oca Nikolaja - Belegiš

Hram Prenosa moštiju Sv. Oca Nikolaja - Belegiš

Prva crkva sagrađena je 1731. godine na bregu Dunava u periodu kada je na ovom prostoru živelo 240 domaćinstava. Dunav je menjajući tok oštetio staru crkvu, te se javila potreba za izgradnjom novog hrama, a koja je počela 1924. godine i završena 1926. godine, kada je hram osveštan od strane tadašnjeg Patrijarha Dimitrija. Hram je izgrađen u preovlađujuće vizantijskom stilu i predstavlja jedan od najvećih hramova u Eparhiji sremskoj. Hram poseduje vrednu kolekciju crkvenih knjiga za bogosluženje koje su pretežno ruskog izdanja, i datiraju iz 1776. godine. Od ostalih vrednih stvari može se pomenuti i putir iz 1776. godine, kao i posuda za mironosanje iz 1804. godine.

BELEGIŠ
Adresa: Kralja Petra I br. 17
jerej Đorđe Kovljen
Telefon: 361-698

Hram Prenosa moštiju Sv. Oca Nikolaja - Stari Banovci

Hram Prenosa moštiju Sv. Oca Nikolaja - Stari Banovci

Temelji crkve potiču iz 1777. godine, dok je prema usmenom predanju izgradnja trajala pet do osam godina. Stil izgradnje hrama je mešavina stilova gotike i romanike. Crkva je stradala tokom oba svetska rata, a od 1977. godine hram je proglašen za spomenik kulture i nalazi se pod zaštitom države. Hram poseduje dve ikone Presvete Bogorodice od izuzetnog značaja, kao i bogoslužne knjige moskovskog izdanja iz 1731. godine.

STARI BANOVCI
Adresa: Glavna br. 48
protojerej Vitomir Vasić
Telefon: 351-957

Hram Sv. Vasilija Ostroškog - Novi Banovci

Hram Sv. Vasilija Ostroškog - Novi Banovci

Odlukom Episkopa sremskog G. Vasilija iz 1991. godine, osnovana je Parohija i Crkvena opština u Novim Banovcima. Temelji hrama osvećeni su 1992. godine, a hram je dovršen uz pomoć priloga blagočestivih vernika Novobanovčana, i danas se nalazi u završnoj fazi oslikavanja enterijera. Hram je izgrađen u vizantijskom stilu.

NOVI BANOVCI
Adresa: Školska bb
protojerej - stavrofor Simo Višekruna
Telefon: 342-960, 340-027

Hram Uspenja Presvete Bogorodice - Krnješevci

Hram Uspenja Presvete Bogorodice - Krnješevci

Hram je podignut 1822. godine, i izgrađen je u baroknom stilu, karakterističnom za taj vremenski period.

KRNJEŠEVCI
Adresa: Vojačka br. 22
otac Velibor Simić
Telefon: 065/413-7812

Hram Svete Trojice - Nova Pazova

Hram Svete Trojice - Nova Pazova

Temelji hrama su osveštani 1989. godine, a izgradnja je završena 1994. godine, kada su i počela prva bogosluženja u hramu. Posvećen je Silasku Svetog Duha na apostole, a stil izgradnje hrama je vizantijski. Takođe i ikonostas hrama je urađen u vizantijskom stilu.
NOVA PAZOVA
Adresa: Svetosavska br. 1
otac Marko i jerej Kristo Aleksić
Telefon: 323-463

Hram Svete Petke - Nova Pazova

Hram Svete Petke - Nova Pazova

Hram-kapela Silaska Svetog Duha na Apostole je bivša zgrada evangelističke škole i jerejski je osveštana 1946. godine. Godine 2000-te Episkop sremski Vasilije dostavio je odluku o preimenovanju ovog hrama u hram-kapelu Prepodobne Mati Paraskeve. Izgradnja novog hrama na drugom mestu otpočela je 2004. godine i još uvek nije završena. Zanimljivo je to da se ovaj hram gradi po projektu na osnovu koga je izgrađen hram u Banjaluci.
NOVA PAZOVA
Adresa: Njegoševa br. 3
protojerej Mile Jokić, jerej Sreten Lazarević i đakon Aleksandar Madžarević
Telefon: 326-484

Hram Pokrov Presvete Bogorodice – Stara Pazova

Hram Pokrov Presvete Bogorodice – Stara Pazova

Izgradnja hrama otpočela je 2003. godine, useljen je 2007. godine ali nije još uvek u potpunosti završen. Hram je posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice (14. oktobar). Izgrađen je u vizantijsko-moravskom stilu. Ono što je karakteristično za hram jeste ikonostas koji je ručni duborez vizantijskog stila, a naročita osobenost je da je ovo jedini hram u Srbiji gde je urađena replika Hilandarske zvezde u kamenu.
STARA PAZOVA
Adresa: Njegoševa br. 105
protojerej Miodrag Lujić
Telefon: 310-815

Hram Svetog Proroka Ilije – Stara Pazova

Hram Svetog Proroka Ilije – Stara Pazova

Pominje se da je 1797. godine prepravljena stara crkva čija izgradnja datira iz 1760-ih, perioda kada su došle prve srpske porodice na područje današnjeg grada Stara Pazova. Temelji današnje crkve osveštani su 1827. godine dok je početak bogosluženja otpočeo 1828. godine. Hram je izgrađen u baroknom stilu i poseduje značajnu i vrednu zbirku crkvenih knjiga za bogosluženje iz 19. veka. U okviru hrama nalazi se i kapelica-vodica posvećena Svetom Iliji iz 1797. godine, a to je jedina kapelica-vodica koja se nalazi u naseljenom mestu u Sremu i dan danas je aktivna.
STARA PAZOVA
Adresa: Vuka Karadžića br. 1
jerej Srđan Đurđević i jerej Nikola Despot
Telefon: 310–390, 312–742

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije