• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Belegiš je naselje na desnoj obali Dunava, u Opštini Stara Pazova. Relativna blizina Beograda (svega 36 km) čini ga jednom od najatraktivnijih vikend zona, u kojoj se odmara i, u poslednje vreme naseljava u potrazi za mirnim životom u maloj sredini, sa ravničarskim šarmom i prirodom pored Dunava, sve više stanovnika našeg velegrada. Samo naselje ima nešto više od 3000 stanovnika, i taj broj se, atraktivnošću mesta, sve više povećava.

Lepotu i atraktivnost ovog podunavskog naselja upotpunjavaju kvalitetna infrastruktura, prilazni putevi, pašnjaci, šumarci i ribolovni tereni koji spadaju u poznatije u regionu.

Istorija

U starom veku, područje Belegiša je verovatno potpadalo pod teritoriju Basijane. U blizini sela pronađen je veliki fond praistorijske i rimske keramike. Belegiš je nastao u XVI veku, kad su se 23 porodice naselile na desnoj obali Dunava. Sagradili su malu crkvu, od pletera, pokrivenu trskom. Godine 1731. izgrađena je druga, modernija crkva. Tada je selo već brojalo 230 kuća. Pošto je Dunav odnosio breg na kom je bila druga crkva, zidovi su počeli da pucaju i tonu u zemlju. Sadašnja crkva u Belegišu je treća koja je podignuta otkako je selo nastalo. Izgrađena je 1927.godine.

Za vreme Drugog svetskog rata Belegiš je bio partizanska baza, a 14. marta 1944. godine u ovom selu je formiran Glavni Narodnooslobodilački odbor Vojvodine. U Belegišu je 1925. rođena Vera Miščević, narodni heroj iz Drugog svetskog rata, koja je kao partizanska bolničarka poginula 1944.godine. U selu joj je podignut spomenik, ispred Osnovne škole, koja nosi njeno ime.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije