• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Stari Banovci su jedno od većih naselja u opštini Stara Pazova. Nalaze se na desnoj obali Dunava, na ušću fruškogorskog potoka Budovara u Dunav. Pet i po hiljada stanovnika uživa sve pogodnosti dobrog geografskog položaja i blizine saobraćajanica, koje ih spajaju sa velikim gradovima. Blizina autoputa E-75 predstavlja glavnu vezu Starih Banovaca sa Beogradom i Novim Sadom. Takođe, kroz naselje prolazi regionalni put koji spaja sva živopisna mesta pored Dunava između Beograda i Novog Sada, a sedište opštine, Stara Pazova, je na svega 6 kilometara. Mesto je urabanizovano, uz Dunav poseduje sav infrastrukturni komfor modernih naselja. Zajedno sa Novim Banovcima čini jednu celinu, poznatu kao Banovci.

Istorija

U antička vremena se, na prostoru Starih Banovaca nalazila drevna naselja Tusa i Darinovci, koja više ne postoje, a pomen se čuva u nazivima seoskih atara. Selo Banovci ovde postoji od 16. veka, a možda i duže.

Naselje na današnjem prostoru Starih Banovaca je formirano prvim većim naseljavanjem od 1745. do 1750. godine. To su većinom bile porodice iz Županinskog Srema, koje su se izjasnile za graničarsku službu, a bilo ih je iz Banata i Bačke.

1566/1567. godine Turci su izvršili popis stanovništva koji pokazuje da su u Starim Banovcima tada većinom živeli Srbi. 1734. godine u selu je bilo 53 doma, a do 1756. broj je porastao do 211.

U Drugom svetskom ratu, Sile osovine okupirale su Stare Banovce, pa je u selu duže opstojavala nemačka postaja. Tada je ubijeno 158 žitelja, 52 oterano u koncentracioni logor Sajmište, 38 poslato na prinudni rad, a 104 žitelja bili su ratni zarobljenici.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije