• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna trideset romskih porodica uselilo se u nove kuce u fruskogorskom naseljuTrideset romskih porodica uselilo se danas u svoje nove domove u Fruškogorskom naselju u opštini Stara Pazova. Ključeve su im uručili Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture i Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova. U okviru projekta „Uspostavljanje održivih rešenja za stanovanje Roma u Staroj Pazovi” 30 porodica dobilo je priliku da imaju sopstveni dom u Fruškogorskom naselju. Pored njih, još 15 romskih porodica dobilo je pristup vodovodu, kanalizaciji, gasovodu i prilazni put.

„Veoma sam zadovoljan što smo danas ovde u Staroj Pazovi i što imam priliku da sa predsednikom opštine, gospodinom Radinovićem, uručim ključeve za 30 romskih proodica, sa ukupno 120 članova, među kojima je više od 50 dece. Ukupna vrednost ovog projekta za koji su sredstva obezbedili Delegacija Evropske unije u Srbiji i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijem je čelu potpredsednica Vlade i ministarka prof.dr Zorana Z. Mihajlović je nešto više od milion evra. Završetkom ovog projekta, unapredili smo uslove života za 300 pripadnika Romske nacionalne manjine. Iskazujem zahvalnost predsedniku opštine na agilnosti i ažurnosti prilikom realizacije ovog projekta”, istakao je državni sekretar Zoran Lakićević ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je dodao da Stara Pazova nije jedina opština u koju se ulaže i u kojoj se grade stanovi i komunalna infrastruktura za poboljšanje uslova života pripadnika Romske zajednice. „Ukupno je uloženo 9,5 miliona evra u 11 opština i gradova u Srbiji i do sada, zajedno sa Starom Pazovom, su unapređeni uslovi života za 820 ljudi, od kojih su 300 deca (u Odzacima, Lebanu, Ubu, Svilajncu, Novom Pazaru). Takođe, u oblasti komunalne infrastrukture (u Odzacima, Lebanu, Ubu, Loznici, Boljevcu, Smederevu i Novom Pazaru) realizacijom projekta su poboljšani uslovi za oko 3700 ljudi Romske nacionalnosti“, naglasio je Lakićević.

Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova, izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost što je Evropska unija prepoznala opštinu Stara Pazova kao sigurno mesto za investiciju, koja će ovim humanim projektom stvoriti snažne veze između lokalnog stanovništva i pripadnika nacionalnih manjina. „Svi mi koji učestvujemo u ovom projektu osećamo zadovoljstvo kada vidimo završnicu velikog posla kojim je zbrinuto 30 porodica romske nacionalnosti. Lokalna samouprava je veliku pažnju posvetila inkluziji Roma, počev od podrške njihovom školovanju, zapošljavanju, rešavanu socijalnih i svih drugih problema, do rešavanja stambenih potreba u čemu nam je veliki oslonac bila Delegacija Evropske unije u Srbiji. Useljavanjem u nove stanove, ove porodice će steći uslove za dostojanstven život u bliskom okruženju sa ostalim građanima, u ovom delu Stare Pazove koji smo nazvali Fruškogorsko naselje“, zaključio je predsednik opštine.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta Roma, izrazio je zadovoljstvo što će veliki broj mališana romske nacionlane pripadnosti imati bolje uslove za učenje i igru. „Ovi stanovi predstavljaju simbol odgovorne državne politike prema građanima, a posebno prema najugroženijim društvenim kategorijama. Nadam se da će se u budućnosti slični projekti realizovati i u drugim opštinama širom Srbije”, rekao je Nakić.

Sredstva za izgradnju novih kuća obezbeđena su iz programa „Sprovođenje trajnih stambenih rešenja i unapređenje infrastrukture u romskim naseljima“ koji sprovode Vlada Republike Srbije, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije. Ukupna vrednost projekta iznosi 1.038.802,22 evra, od čega su Delegacija Evropske unije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja infrastrkture finansirali 85%, a opština Stara Pazova podržala je sa 15%. Projekat „Uspostavljanje održivih rešenja za stanovanje Roma u Staroj Pazovi“ trajao je od juna 2017. do jula 2019. godine, a sproveli su ga Opština Stara Pazova u partnerstvu sa JP Opštinska stambena agencija (OSA) i NVO „Romano Ilo“ iz Belegiša.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije