• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-predsednik-radinovic-sa-romskim-porodicama-buducim-korisnicima-30-stambenih-jedinica-u-fruskogorskom-naselju-u-staroj-pazoviObezbediti svojoj porodici i sebi krov nad glavom, osnovni je preduslov za kvalitetan život i sigurniju budućnost mlađih naraštaja. Za određene ugrožene kategorije stanovništva, naročito pripadnika Romske nacionalnosti decenijama unazad sprovođeni su sporadični projekti, pretežno manjeg obuhvata, u okviru kojih su trajno ili privremeno rešavani problemi njihovog stanovanja.

U Opštini Stara Pazova polovinom 2017. godine pokrenut je projekat „Uspostavljanje održivih rešenja za stanovanje Roma u Staroj Pazovi“, koji podrazumeva izgradnju kuća sa stambenim jedinicama za 30 romskih porodica, a sa kojim je Opština uspešno aplicirala na grant šemu Evropske unije program „Podrška EU inkluziji Roma“.

Projekat izgradnje stambenih objekata je već u završnici, a povodom Svetskog dana Roma, koji se svake godine obeležava 8. aprila, predsednik Opštine Stara Pazova uručio je Rešenja budućim korisnicima stambenih jedinica, koje će uskoro biti spremni za useljenje romskih porodica, koje su ispunile zakonom predviđene uslove. Za većinu porodica ovo uručenje Rešenja je važan životni trenutak jer će od sada za njih prestati stanovanje u teškim uslovima na koje su do sada bili primorani. Za neke od njih je bilo i veoma emotivno, neke porodice su bile prisutne sa svojom decom ili unucima, a svako od njih se od srca zahvalio i Opštini i Evropskoj uniji na inicijativi i sredstvima bez kojih njihovo ostvarenje sna ne bi bilo moguće.

„Svi mi, koji učestvujemo u ovom projektu, osećamo veliko zadovoljstvo kada vidimo završnicu velikog projekta u okviru koga ćemo zbrinuti 30 porodica pripadnika romske nacionalnosti. U U ime lokalne samouprave, veliku pažnju smo posvetili procesu inkluzije Roma u naše društvo, počev od podrške njihovom školovanju, obrazovanju, zapošljavanju i prevazilaženju raznih problema, pa sve do rešavanja stambenog pitanja u čemu nam je, kod ovog projekta, veliki oslonac Delegacije Evropske unije u Srbiji. Sada nam preostaje posao oko završetka radova na zgradama i uređenju njihove okoline, čime će ovih trideset porodica dobiti uslove da žive pristojno i dostojanstveno u bliskom okruženju, sa ostalim građanima, u delu Stare Pazove koji smo zbog ove nove gradnje nazvali „Fruškogorsko naselje“. Neka je svima vama sa srećom, želim vam da se lepo adaptirate i da svi zajedno, bez razlika na nacionalnost ili bilo koju drugu drušvenu razliku, živimo složno negujući toleranciju kao najveću vrednost“, poručio je predsednik Radinović pozdravljajući prisutne.

Projekat ima predviđeni rok za realizaciju (do polovine 2019. godine), a njegova ukupna vrednost je 1.038.802,22 evra, od čega je Evropska unija izdvojila 882.981,22, dok je iznos koji Opština Stara Pazova obezbedila više od 155 hiljada evra. Za deo potrebnih sredstava za sufinansiranje projekta, Opština je nakon konkursa, od Pokrajinskog sekretarijata za finansije za ulaganja i izgradnju dobila sredstva u iznosu od oko 33 hiljade evra. Od preko pet hektara opštinskog zemljišta koje je izdvojeno za potrebe socijalnog stanovanja, za izgradnju kuća u okviru ovog projekta opredeljeno je više od jednog hekatara zemljišta.

Projekat „Uspostavljanje održivih rešenja za stanovanje Roma u Staroj Pazovi“ fokusiran je na poboljšanje politika socijalne zaštite i socijalne inkluzije ugrožene populacije, omogućavajući veće mogućnosti za bolji standard života u skladu sa tačkama definisanim u Strategiji Evropa 2020 kroz poboljšanje stanovanja, infrastrukture i životnih uslova marginalizovanih grupa, posebno Roma.

Nakon realizacije ovog projekta značajno će se poboljšati uslovi stanovanja za pripadnike romske nacionalnosti, a pored novoizgrađenih kuća, značajno će se unaprediti i infrastruktura u delovima naselja gde živi većinsko romsko stanovništvo (voda, kanalizacija, gasovod i putevi). Finalne benefite ralizacije projekta „Uspostavljanje održivih rešenja za stanovanje Roma u Staroj Pazovi“ osetiće svi pripadnici romske nacionalnosti na teritoriji opštine Stara Pazova, građani opštine, kao i vladine i nevladine organizacije koje se bave romskim pitanjima.

Opština Stara Pazova u saradnji sa Opštinskom stambenom agencijom postiže kvalitetnije životne uslove za ove porodice kroz rešavanje stanovanja muškaraca, žena, porodica Roma i poboljšanje fizičke infrastrukture u naseljima sa romskom populacijom.

Završetak izgradnje kuća za Rome predviđa se krajem leta, kada će sa korisnicima pred useljenje biti potpisani Ugovori i korišćenju.

Povodom Svetskog dana Roma - poklon pribori učenicima osnovnih škola

Nekoliko godina unazad za sve đake osnovnih škola u staropazovačkoj Opštini postoje posebna nagrađivanja najboljih i najvrednijih učenika koje, van redovnih programa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sprovodi lokalna samouprava. Ova praksa je najvećim delom očuvana zahvaljujući inicijativi predsednika Opštine Đorđa Radinovića, a takva praksa, zbog specifičnosti zajednice i aktulenih društvenih kretanja, preneta je i na povremena nagrađivanja učenika osnovnih škola romske nacionalnosti. Tako su i ove godine za svih 220 učenika romske nacionalnosti, brigom rukovodstva lokalne samouprave, obezbeđeni školski pribori, koji su u svim školama uručeni u okviru proslave Svetskog dana Roma. Primetno je da je, u odnosu na najveći deo Republike Srbije, opština Stara Pazova daleko ispred kada je u pitanju obuhvat osnovnoškolskog obrazovanja među pomenutom decom, koji dostiže 99 odsto. Takođe, iz godine u godinu sve je više učenika, koji se pridružuju svojim drugarima iz školskih klupa u postizanju dobrih rezultata na takmičenjima, zbog čega i primaju opštinske nagrade na velikom događaju: „Nagrađivanja najboljih učenika staropazovačkih škola“ u avgustu svake godine.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije