• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-jos-jedan-vid-podrske-romima-u-staropazovackoj-opstini-ka-integraciji-u-drustvoU ponedeljak, 11. marta u Palati Srbija održana je ceremonija dodele vozila, koja su donirana u sklopu Programa „Podrška Evropske Unije inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“. Među 30 lokalnih samouprava, ključeve automobila "Fiat Tipo" je za potrebe svog mobilnog tima preuzela i Opština Stara Pazova. Svečanom potpisivanju i preuzimanju vozila prisustvovao je predsednik Opštine Đorđe Radinović, koji je zahvalio svim resornim republičkim institucijama i organizacijama, pre svega Delegaciji EU u Srbiji i EU, koje sa ovom donacijom daju veliku podršku daljoj integraciji Roma u ovoj sremskoj Opštini.

Na svečanosti dodeljivanja ključeva su prisustvovali ambasador Evropske Unije Sem Fabrici, Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević i Đorđe Staničić, generalni sektretar Stalne konferencije gradova i opština.

U svom obraćanju prisutnima, kao važne oblasti za podršku Romima, Fabrici je nabrojao obrazovanje, stanovanje i zdravstvenu zaštitu, a potom zaključio: „Romi su socijalno najugroženija populacija i zato im je potrebno posvetiti posebnu pažnju. Posetio sam neka romska naselja u Srbiji i imao priliku da se uverim koliko je izazovno lokalnim samoupravama da pruže romskim zajednicama sve što je potrebno“.

Osnovni cilj programa je uključenje romskih porodica u društvo, a to je moguće ostvariti ukoliko se Romima pokaže iskrena želja društva da im se pomogne u pogledu stanovanja, zdravstvene zaštite i školovanja dece, rekao je Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević. Đorđević je napomenuo da inkluzija Roma ne može da bude jednosmeran proces, već da je potrebna i saradnja druge strane.

"Kao lokalna samouprava, nastojimo da učinimo sve što je u našoj moći kako bi aktivno doprineli što većem uključivanju pripadnika romske nacionalnosti u sve društvene tokove. Podrška putem ove i sličnih donacija, kao i kvalitetna koordinacija sa nadležnim republičkim institucijama, pomaže da uspemo u naporima da uspešno izvršimo pomenutu integraciju u našoj Opštini. Kao i svi mi i Romi su ravnopravni građani Srbije, zato ćemo učiniti sve da im u tom procesu pomognemo", izjavio je ovim povodom predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.

Trideset automobila dobile su opštine koje imaju mobilne timove koji pomažu Romima da lakše ostvare svoja prava – od upisivanja u matične knjige rođenih ili škole, do prava na socijalnu pomoć ili zdravstvenu negu.

Mobilni timovi za inkluziju Roma su radna tela gradova i opština, formirana u cilju jačanja saradnje između lokalnih institucija i romske zajednice. Članovi mobilnih timova organizuju zajedničke terenske posete romskim naseljima i pružaju zajedničku i koordinisanu podršku i pomoć pojedincima i porodicama, i u tom smislu donirana vozila će imati veliki doprinos poslu koji je potrebno uraditi.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji živi 147 hiljada Roma. Oko 70 odsto ih živi u neformalnim naseljima, a životni vek im je 12 godina kraći od proseka u zemlji.

Uz automobile Evropska unija poklonila je i trideset laptopova, svakom mobilnom timu po jedan. EU je do sada u različite projekte podrške Romima u Republici Srbiji uložila milion i četristo hiljada evra.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije