• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-prvi-covek-staropazovacke-opstine-javnosti-predstavio-infrastrukturni-projekat-jppOpština Stara Pazova jedna je od dve lokalne samouprave u Srbiji, koja je uspešno sprovela i realizovala projekat javno - privatnog partnerstva, kao praktično najbolji i najefikasniji vid finansiranja složenih i velikih infrastrukturnih projekata. Upravo na ovu temu, u ponedeljak, 04. juna u hotelu Metropol, pred svetskim i domaćim eminentnim stručnjacima iz ove oblasti, održana je Prva srpska konferencija o javno-privatnom partnerstvu.

Kao primer dobre prakse i uspešno sprovedenih svih koraka u realizaciji projekta JPP za finansiranje, izgradnju i održavanje lokalne putne infrastrukture sa javnim plaćanjem, na konferenciji je istaknuta upravo Opština Stara Pazova, a realizaciju ovog ekonomski efikasnog i društveno odgovornog projekta, koji je kod nas realizovan 2016. godine, asfaltiranjem i popravkom 116 ulica u svim naseljima, prisutnima je prezentovao predsednik Opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović istakavši kako je javno-privatno partnerstvo jedan od najboljih i najefikasnijih modela investiranja u kapitalne projekte po čemu je Stara Pazova među prvim opštinama u Srbiji.

“Kada je u pitanju finansiranje i realizacija kapitalnih infrastrukturnih investicija naša Opština je od 2012. godine do danas uspešno primenila više različitih modela, gde su se kao posebno praktične pokazale emisija municipalnih obveznica i realizacija projekata putem javno-privatnog partnerstva. Poznato je da je već nekoliko godina unazad ovaj vid sprovođenja investicija preporučivan od strane Republike Srbije, ali da na lokalnom nivou, najčešće zbog nepoznanica i kompleksnosti, nije primenjivan. Mi smo kao lokalna samouprava prošli kroz sve procese i uspešno, kroz JPP model, sproveli značajnu investiciju asfaltiranja svih registrovanih neasfaltiranih ulica u našoj Opštini i ponosni smo na urađen posao. Uskoro nas očekuju novi projekti kroz partnerstvo sa privatnim sektorom, a od posebnog značaja je projekat izgradnje lokalnih međumesnih puteva, a naročito i projekat izgradnje, 230km duge, kanalizacione mreže za sva naseljena mesta“, naglasio je u svom izlaganju predsednik Đorđe Radinović.

Ukratko o projektu asfaltiranja svih neasfaltiranih ulica:

U decembru 2015. godine, Opština Stara Pazova je raspisala javnu nabavku, odnosno nabavku usluge – odabira privatnog partnera za realizaciju projekta javno – privatnog partnerstva za finansiranje, izgradnju i održavanje lokalne putne infrastrukture sa javnim plaćanjem. Već u martu 2016. godine potpisan je ugovor za prvo javno – privatno partnerstvo između Opštine Stara Pazova i privatnog partnera, komapnije „Baumaster“. Realizaciju ovog zahtevnog projekta lokalna samouprava je ostvarila odgovornim pristupom problemu, velikim zalaganjem i izradom sve neophodne projektno - tehničke dokumentacije. Nedugo nakon potpisivanja ugovora, uveliko su pokrenuti predviđeni radovi na asfaltiranju ulica na više lokacija po naseljima u Opštini, a za manje od 120 dana svaka kuća u neasfaltiranim ulicama, svaki registrovani zemljani ili nasuti put sa statusom ulice, asfaltiran je po najvišim standardima.

Ukratko o Prvoj srpskoj konferenciji o JPP:

Konferencija, koju je otvorila potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Zorana Mihajlović, okupila je brojne zvaničnike i stručnjake iz ovog sektora, među kojima mr Angelina Jovanović, Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Crne Gore, Tomas Lubek, Regionalni menadžer za Zapadni Balkan korporacije IFC, Daniel Berg, direktor za Srbiju Evropske banke za obnovu i razvoj, Dubravka Negr, direktor regionalnog predstavništva Evropske Investicione Banke (EIB) za Zapadni Balkan i mnogi drugi. Konferencija se bavila izazovima u domenu infrastrukture i pitanjem kako inovacije u realizaciji projekata, nabavci i tehnologiji mogu pomoći rešavanju tih izazova. Cilj ove konferencije je bio da se povežu investitori i stručnjaci sa svim za temu relevantnim državnim, finansijskim i društvenim činiocima, a organizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Ministarstva finansija Republike Srbije i Društva procenitelja Srbije.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije