• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-ovog-leta-ce-se-izgraditi-holisticko-rehabilitacioni-centa-u-staroj-pazoviOpština Stara Pazova podržava inkluziju dece i mladih sa smetnjama u razvoju i dece sa razvojnim poteškoćama. Ova podrška najkonkretnije je vidljiva kroz realizaciju projekta „Razvoj inovativnih usluga socijalne zaštite namenjenih ranjivim grupama u Staroj Pazovi“. Danas je u zgradi Vlade AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za finansije, Milanu Beari, zameniku predsednika Opštine Stara Pazova, uručio Ugovor o dodeli jednog dela sredstava namenjenih za izgradnju Holističko-rehabilitacionog centra u okviru ŠOSO (Škola za osnovno i srednje obrazovanje) “Anton Skala“ u Staroj Pazovi.

Ukratko o projektu „Razvoj inovativnih usluga socijalne zaštite namenjenih ranjivim grupama u Staroj Pazovi“ - Projekat

„Razvoj inovativnih usluga socijalne zaštite namenjenih ranjivim grupama u Staroj Pazovi“ sprovodi „Anton Skala“ iz Stare Pazove uz stručnu pomoć Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ iz Novog Sada, koje su, pored obrazovanja, verifikovane i za pružanje usluga socijalne zaštite i pomoć ugroženim grupama. Za svoju potpunu, efikasnu i uspešnu realizaciju u praksi, projekat je podrazumevao obavezu da se, u okviru ŠOSO Anton Skala, izgradi Rehabilitaciono-holistički centar, gde bi aktivno bila sprovođena podrška osobama sa različitim oblicima invaliditeta. Ukupna predviđena vrednost projekta izgradnje objekta centra je 232.812,88 evra, a njegov veliki značaj je u tome što je namenjen prevashodno osobama sa različitim invaliditetima kao i poremećajima pažnje, sa različitim vrstama senzornog oštećenja i drugim zdravstvenim poteškoćama.

Apliciranje EU fondove za finansijsku podršku pri realizaciji projekta

S’ obzirom da deca i mladi sa višestrukim smetnjama i sa urođenim respiratornim poteškoćama sa teritorije opštine Stara Pazova koriste samo primarnu zdravstvenu zaštitu, rukovodstvo Opštine Stara Pazova je, zajedno sa upravom ŠOSO „Anton Skala“, uložilo velike napore da se obezbede sredstva za što skoriju izgradnju pomenutog centra, a u cilju poboljšanja psihofizičkog zdravlja pomenute ciljne grupe, što je u više navrata isticano kao jedan od prioriteta lokalne samouprave, koja nosi epitet - Opština solidarnosti.

S' tim u vezi, lokalna samouprava je, pred nadležnim organima Evropske unije, blagovremeno pripremila i podnela svu neophodnu dokumentaciju za Program „Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“. Sredstva za projekat su krajem 2015. godine i odobrena i to po modelu sufinansiranja od čega 85% od ukupne vrednosti projekta snosi Evropska unija, a Opština preostali deo troškova.

Podrška Vlade AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za finansije

U saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za finansije protekle 2016. godine, Opština Stara Pazova je uspela da, za potrebe realizacije projekta, preko Konkursa obezbedi dodatnih 8.500 evra, a potom putem nedavno sprovedenog Javnog konkursa za učešće u sufinansiranju projekata, koji je sproveo pomenuti Pokrajinski sekretarijat, obezbedila je i dodatnih 26.366 evra potrebnih za izgradnju Rehabilitaciono-holističkog centra u Staroj Pazovi.

„Velika mi je čast što predstavljam Opštinu Stara Pazova i što sam deo tima koji uspešno realizuje brojne projekte od značaja za građane. Naša praksa je da u svim oblastima imamo, prema prioritetima, pripremljene projekte sa kojima konkurišemo na Javne pozive kako pokrajinskih, tako i republičkih organa. Danas smo potpisivanjem ovog ugovora obezbedili novčana sredstva koja su nam nedostajala, kako bi brže krenuli u realizaciju jednog od bitnijih projekata, izgradnju Rehabilitacionog centra za decu i mlade sa različitim invaliditetima. Vodimo računa da svi naši građani, pogotovo iz ugroženih grupa, imaju sve što je potrebno za normalan život. Mi na ovaj način pomažemo inkluziju socijalno najugroženijih grupa i kreiramo uslove za poboljšanje kvaliteta njihovog života“, izjavio je Milan Beara, zamenik predsednika Opštine Stara Pazova.

UKRATKO O HOLISTIČKO-REHABILITACIONOM CENTRU

Osnovu Rehabilitacionog centra činiće visoko specijalizovane prostorije za senzornu stimulaciju (senzorna, bela i slana soba), koje su izolovane i interaktivne sobe u kojima se nalazi oprema za stimulaciju čula.

Holističko-rehabilitacioni centar „Oslonac“ će biti sagrađen u dvorištu ŠOSO „Anton Skala“ u samom centru Stare Pazove i predstavljaće regionalni centar za pružanje inovativnih usluga socijalne zaštite za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije