• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Stara Pazova i još devet opština učesnice projekta Mreža zelene ekonomijeKao nastavak predviđenih aktivnosti iz Memoranduma, koji je u novembru prošle godine sklopljen u Majncu između Opštine Stara Pazova i još devet opština iz Srbije, u okviru projekta „Mreže zelene ekonomije“, u Staroj Pazovi je održan sastanak na kom su razmatrani budući koraci ka uspostavljanju zajedničkih regionalnih komunalnih usluga i buduće upotrebe obnovljivih izvora energije u našoj zemlji.

Projekat „Mreža zelene ekonomije“ se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i ovaj susret je prva faza u okviru predviđenih aktivnosti u kojima učestvuje Opština Stara Pazova. Skup je otvorio prvi čovek staropazovačke Opštine Đorđe Radinović, koji je pozdravio sve predstavnike opština učesnica u projektu uputuvši nekoliko reči o značaju uključivanja Srbije u projekte koji prate svetske trendove, naročito kada je u pitanju upotreba obnovljivih izvora energije u čemu smo kao zemlja u celini nedovoljno aktivni.

U nastavku skupa prisutnima se obratio i Goran Savić, pomoćnik predsednika Opštine za ekonomski razvoj i strateški marketing i prof. dr Vladan Zdravković ispred Instituta za zelenu ekonomiju Srbije, a u diskusiji su učestvovali i predstavnci ostalih opština: Apatin, Ivanjica, Knjaževac, Koceljeva, Lazarevac, Lajkovac, Osečina, Ruma i Čačak. Po završetku prvog skupa, najavljeno je novo okupljanje u cilju što efikasnijeg planiranja za 26. mart ove godine.

Ukratko o energetskom sektoru u Srbiji
Ovaj sektor zavisi od uvoza osnovnih energetskih izvora u iznosu od oko 40 odsto. Stoga su restruturiranje energetskog sektora i decentralizacija energetske proizvodnje (uključujući i energetsku efikasnost) podrazumevani kao osnovni razvojni ciljevi. Opštine u Srbiji se suočavaju sa mnogobrojnim preprekama kako bi unapredile energetsku efikasnost i kako bi aktivirale lokalne obnovljive izvore energije. Finansijska zavisnost od republičke vlasti, nedostatak finansijskih sredstava kao i kapaciteta, veština, novih rešenja i ideja kako bi se osigurala dodatna finansijska sredstva, može biti prepoznat kao jedan od glavnih problema na lokalnom nivou.

Ukratko o projektu
Projekat „Mreža zelene ekonomije“ ima za cilj razvoj lokalnih sredina kroz osnivanje mreže zelene ekonomije i rada na unapređenju energetske efikasnosti, koristeći privatno-javno partnerstvo. Opštine u Srbiji bi postavile regionalne komunalne usluge zelene ekonomije sa privatnim kompanijama, primenjujući i koristeći projekte u oblastima obnovljive energije (prvi prioritet), zatim energetske efikasnosti (drugi prioritet) i zaštite životne sredine (treći prioritet). Nije zanemarljivo ni da bi Opštine u Srbiji profitirale od proizvedene obnovljive energije, gde se dostignuti prihodi mogu reinvestirati u projekte iz oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Preduzetnički razvoj u sektoru zelene ekonomije rezultiraće kroz regionalnu dodatnu vrednost kroz omogućavanje zaposlenja i prinosa u javnom i privatnom sektoru.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije