• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

soc ekon savetU Staroj Pazovi je dana 02. jula 2020. godine sa početkom u 13,00 časova, u maloj sali Bele zgrade, održana je 39. redovna sednica Socijalno-ekonomskog saveta opštine Stara Pazova.

Na sednici je jednoglasno usvojen Izveštaj o radu Radne grupe SES-a za borbu protiv sive ekonomije i rada na crno za 2019. godinu.

Savet je razmatrao i nakon toga jednoglasno usvojio Akcioni Plan rada Radne grupe SES-a za borbu protiv sive ekonomije i rada na crno u 2020. godini. Jedna od planiranih aktivnosti u oktobru mesecu je održavanje jednočasovnog predavanja i edukacije sa predstavnicima završnih razreda srednjih stručnih škola u Staroj Pazovi - Srednje ekonomsko-trgovinske škole i Srednje Tehničke škole, na temu "Siva ekonomija i rad na crno i štetne posledice ovih pojava kako na zaposlene, nezaposlene i poslodavce, tako i na društvo u celini". Nakon predavanja planira se sprovođenje Ankete sa učesncima predavanja.

Na sednici je razmatrana preporuka Pokrajinskog SES-a, u vezi sa ublažavanjem efekata pandemije na privredu. Savet je informisan od Suzane Ilić, predsedavajuće SES-a i članice SES-a ispred lokalne uprave opštine Stara Pazova o sadržaju zaključka Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Stara Pazova. Naloženo je Opštinskoj upravi – Odeljenju za javne prihode da u periodu počev od meseca maja zaključno sa mesecom julom ne vrši naplatu za korišćenje javnih površina na teritoriji opštine Stara Pazova, odnosno za obavljanje ugostiteljske delatnosti u bašti ugostiteljskih objekata otvorenog i zatvorenog tipa.

Pored ove aktivnosti lokalna uprava opština Stara Pazova i u uslovima nastalim širenjem infekcije virusa "Kovid 19" i nadalje pomaže privrednicima dodelom bespovratnih sredstava za podsticaj razvoja preduzetništva mikro i malih pravnih lica i dodelom subvencija poslodavcima za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih.

Socijalno ekonopmski savet je usvojio preporuku, kojom se preporučuje poslodavcima u agro-insudtrijskim kompleksima na području opštine i u drugim privrednim delatostima, koji su u toku pandemije radili punim kapacitetima i na taj način ostvarili ili će ostvariti pozitivne finansijske rezultate, da ukoliko ima mogućnosti kroz socijalni dijalog sa reprezantitivnim sindikatima, uvećaju zarade zaposlenima po osnovu izloženosti dodatnim rizicima zbog rada u vanrednim okolnostima.

Savet je usvoji zaključak da se iznos sredstava dodeljenih opštini Stara Pazova za rad loklanog SES-a, na osnovu Ugovora sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, namenjenih za tekuće poslovanje Saveta, utroši za nabavku laptop uređaja za potrebe lokalnog SES-a.

Razmatrana je Informacija o dinamici isplata zaostalih i tekućih potraživanja za putne troškove, zaposlenima koji te isplate ostvaruju iz budžeta opštine Stara Pazova. O stanju povodom ovog pitanja, članove SES-a je informisao Rade Erceg, član SES-a i predsednik Saveza samostalnih sindikata za opštinu Stara Pazova.

SES je razmatrao i Informaciju o stanju zaposlenosti nakon vanrednog stanja na području opštine Stara Pazova. Nakon uvida u podatke koji su objavljeni u mesečnom biltenu NSZ za mesece "mart" i "maj" 2020. godine, konstatovano je da na području opštine nije došlo do značajnog povećanja nezaposlenosti i da nije bilo većeg broja otpuštanja zaposlenih, te da je stanje u ovoj oblasti dobro.

Savet je verifikovao izbor člana Radne grupe SES-a za borbu protiv sive ekonomije i rada na crno kojeg je Odlukom usvojilo Veće Saveza samostalnih sindikata za opštinu Stara Pazova. Za člana Radne grupe je verifikovan izbor Nikole Milijaševića, iz sindikalne organizacije "Napredak" iz Stare Pazove.

Na inicijativu predstavnika Unije poslodavaca Savet je zauzeo stav da se sagledaju potrebe i mogućnosti za obrazovnim profilom zanimanja radnika takozvani "regler" za koje bi se po mogućnosti izvršila obuka preko Tehničke škole u Staroj Pazovi.

Sekretar Saveta:
Milenko Vučinović

Predsedavajući SES-a:
Suzana Ilić

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije