• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

soc-ekon-savetKonferencija je organizovana sa ciljem svestranog sagledavanja savremenih izazova tržišta rada, problema privrede i zaposlenih, posebno sve većeg nedostatka radne snage na tržištu, i radi izvođenja ocena i predlaganja mera za poboljšanje stanja.

U radu sednice su pored socijalnih partnera, članica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta – Unije poslodavaca Vojvodine, Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Pokrajinskog odbora Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" i pokrajinskih sekretara u Pokrajinskoj vladi AP Vojvodine, prisustvovali i članovi aktivnih Socijalno-ekonomskih saveta u AP Vojvodini.

Konferenciju je otvorio Ivan Đoković, predsedavajući Pokrajinskog SES-a, potpredsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Ispred socijalnih partnera obratili su se Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije, Ljubisav Orbović, predsenik Saveza samostalnih sindikata Srbije i prof.dr. Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

Na Konferencije su predstavljene sledeće uvodne teme :
- "Aktuelni ekonomski i socijalni pokazatelji u Srbiji iz ugla sindikata" - Milojica Milošević, presdednik Pokrajinskog odbora UGS "Nezavisnost" za Vojvodinu,
- "Položaj zaposlenih i izazovi tržišta rada u uslovima demografskih promena" - Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine,
- "Ambijent u kome posluje domaća privreda" - Stanko Krstin, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine.

Kroz diskusiju je konstatovan određen pomak u saradnji Pokrajinskog i Republičkog SES-a, koji će se nastaviti intenzivno i u narednom periodu kroz održavanje zajedničkih sednica i potrebe da se partneri saslušaju, da se međusobno uvažavaju i da se ostvari socijalni dijalog i delegiraju i iniciraju pitanja od značaja za socijalne partnera.

U oblasti tržišta rada je naglašeno alarmantno stanje koje se ogleda u velikom odlivu radne snage, na rad u inostranstvo. Potrebno je donošenje hitnih mera za sprečavanje odlaska radne snage, radi ostvarenje boljeg poslovnog ambijenta u društvu i stvaranja socijalne sigurnosti. Postignut je konsenzus oko otvaranja dijaloga o ovom pitanju na svim nivoima, jer su tendencije i kretanja u ovoj oblasti upozoravajuća. Istaknut je značaj socijalnog dijaloga sindikata i poslodavaca sa predstavnicima vlasti u cilju stvaranja radnog ambijenta, povećanje zarada radnika, smanjenja nameta poslodavcima, ostvarenja sigurnije budućnosti porodice, donošenja zakonskih rešenja za ekonomsko osnaživanje porodica u cilju povećanje nataliteta u društvu. Radi ostvarenja boljeg i kvalitetnijeg dijaloga u 2019. godini će biti pružena finansijska pomoć lokalnim Socijalno-ekonomskim savetima, sredstvima koja su planirana u budžetu AP Vojvodine.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije