• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

soc-ekon-savetU radu Konferencije koja je održana dana 10. decembra 2018. godine u Somboru, a koju je organizirao Savez samostalnih sindikata Vojvodine uz podršku Pokrajinskog socijalnog ekonomskog saveta, pod nazivom: "RAZVOJ SOCIJALNOG DIJALOGA NA LOKALNOM NIVOU" učestvovali su i članovi Socijalno-ekonomskog saveta opštine Stara Pazova.

Ispred lokalne uprave opštine Stara Pazova u radu je učestvovao Željko Šolaja - načelnik Odeljenja za društvene delatnosti opštine Stara Pazova, ispred Unije poslodavaca Stara Pazova, Vladimir Ćulaja, predsedavajući SES-a, ispred Saveza samostalnih sindikata za opštinu Stara Pazova predsedenik Rade Erceg i sekretar SES-a Milenko Vučinović.

Na Konferenciji su pored predstavnika socijalnih partnera sa teritorije AP Vojvodine bili prisutni predstavnici sindikata i lokalne vlasti iz Švedske, koji su kroz uvodna izlaganja i aktivnu diskusiju predstavili iskustva i način funkcionisanja socijalnog dijaloga na nivou Evropske unije i u Švedskoj-zemlji koja ima stogodišnju tradiciju uspešne saradnje socijalnih partnera.

U plenarnoj diskusiji je naglašen nizak nivo socijalnog dijaloga na području APV i potreba većeg angažovanja na lokalnom nivou, radi uspostave rada lokalnih SES-a, između ostaloih razloga i zbog otvaranja poglavlja 19. u pristupnim pregovorima sa EU.

Ispred Unije poslodavaca Vojvodine istaknuti su sve izraženiji problemi koji se očituje u nedostatku određenih profila radne snage i visoki kriterijumi i uslovi u Zakonu, za dokazivanje reprezantivnosti poslodavaca, što je bitan uslov za učešće u tripatitnom dijalogu i rad SES-a.

U diskusiji su učestvovali i predstavnici socijalnih partnera u lokalnim Savetima, koji su istakli primere dobre prakse u svojim sredinama i pozitivna iskustva u radu, kao i uočene nedostake i predloge za njihovo prevazilaženje u narednom periodu.

Istaknuta je potreba za socijalnim dijalogom među partnerima koji se odvija kroz rad u SES-u, jer ako razgovaramo nema sumnje, nema konflikta i stvara se poverenje. Naglašeno je da je dijalog iskrena volja da se stavite u situaciju drugih partnera i razumete i drugu stranu i njene probleme i da se iznađe zajedničko rešenje i ostvari socijalni konsenzus.

Svakao je važno i naglašeno da Socijalno ekonomski savet nije konkurencija vlasti, već je pomoć u funkcionisanju vlasti, što u nekim sredinama još nije dovoljno ili je pogrešno svaćeno.

Veoma je pozitivno ocenjen dosadašnji rad SES-a na području grada Novog Sada, Rume i SES-a opštine Stara Pazova.

Sekretar Saveta:
Milenko Vučinović

Predsedavajući Saveta:
Vladimir Ćulaja

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije