• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna svetski dan secanja na zrtve saobracajnih nezgodaSvake godine, treće nedelje u novembru mesecu obeležava se Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Taj dan je posvećen sećanju na milione onih koji su izgubili život ili bili povređeni u saobraćajnim nezgodama na putevima širom sveta, njihovim porodicama, kao i  odavanju počasti svim pripadnicima hitnih službi  i drugim profesionalcima koji se svakoga dana susreću i bore za živote nastradalih u saobraćajnim udesima.

U celom svetu ovaj dan se obeležava sa ciljem da se spreče, ili bar na najmanju moguću meru svedu posledice saobraćajnih nezgoda i utiče na svest svih učesnika u saobraćaju o odgovornom ponašanju i poštovanju saobraćajnih pravila.

Najnoviji u nizu izveštaja Svetske zdravstvene organizacije o globalnom stanju bezbednosti na putevima ukazuje na to da saobraćajne nezgode godišnje odnesu živote preko 1,35 miliona ljudi. Više od jedne četvrtine ovih smrtnih slučajeva čine pešaci i biciklisti. Povrede u drumskom saobraćaju predstavljaju vodeći uzrok smrti dece i mladih od 5 do 29 godina!

Na teritoriji opštini Stara Pazova, prema podacima za 2020. godinu koje je obradila Agencija za bezbednost saobraćaja dogodile su se 172 saobraćajne nezgode, od čega su 4 lica poginula, dok je 139 lica teže i lakše povređeno. Ukupan broj saobraćajnih nezgoda je za 8,2% viši u odnosu na 2019. godinu, dok je dobra vest da je broja nastradalih lica za 7,7% manji.

Statistički podaci:

- Na teritoriji opštine Stara Pazova, u 2020. godini evidentirano je 172 saobraćajnih nezgoda;
- Na teritoriji opštine Stara Pazova stradalo je 143 lica u saobraćajnim nezgodama. Najveći udeo od ukupnog broja stradalih lica čine lica sa lakim telesnim povredama (79.02%), zatim slede lica koja su zadobila teške telesne povrede (18.18%) i lica koja su u saobraćajnim nezgodama izgubila život (2.80%);
- U najvećem procentu u saobraćajnim nezgodama na teritoriji opštine Stara Pazova učestvovali su vozači (60.14%). Putnici kao učesnici učestvovali su sa udelom od (30.07%), dok pešaci čine (9.79%) stradalih učesnika u saobraćajnim nezgodama;
- U saobraćajnim nezgodama sa nastradalim licima, u najvećem procentu učestvuju putnička vozila (92.39%).
- Najzastupljenija grupa tipova saobraćajnih nezgoda je - sn sa najmanje dva vozila – bez skretanja (40.12%);
- Najizraženija grupa uticajnih faktora u toku 2020. godine je - preduzimanje nepromišljenih radnji od strane vozača (32.47%);
- Vremenska analiza saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima po mesecima ukazuje na to da je oktobar mesec sa najvećim brojem saobraćajnih nezgoda;
- Kao dan sa najvećim procentom saobraćajnih nezgoda izdvaja se petak;
- Opština Stara Pazova 2020. godine je imala visoku nivo ponderisanog javnog rizika stradanja;
- Kada je reč o poginulim licima, najveći procenat stradanja pripada starosnoj kategoriji 46-64 godina (50.00%);
- Ukupno je stradalo 9 deteta u saobraćajnim nezgodama;
- Mladi na teritoriji opštine Stara Pazova najviše stradaju kao vozači, sa učešćem od 53.85%;
- Pešaci koji su stradali u saobraćajnim nezgodama, u najvećem procentu su starosne dobi 0-14 godina (35.71%);
- Ukupno je stradalo 13 vozača bicikla i 0 putnika na biciklu;
- Na osnovu analize stradanja biciklista prema starosti, najveći broj stradalih biciklista je starosne dobi 46-64 godina (46.15%).

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije