• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna u novoj pazovi svecano obelezeni dani doseljenikaOpština Stara Pazova ima veoma bogatu i slikovitu istoriju svog razvoja. Dok je Stara Pazova poznata po, skoro tri veka, suživota doseljenika Slovaka i domicilnog dela stanovništva Srba, Nova Pazova se razvijala pod uticajem kolonista iz Nemačke. Nakon Drugog svetskog rata, ovo mesto naselili su stanovnici ratom opustošenih oblasti tadašnje Jugoslavije, najviše iz Bosne i Hercegovine, Dalmacije, Like, nešto manje iz Crne Gore. Svake godine u jesen, organizuje se manifestacija „Dani doseljenika“, upravo sa ciljem očuvanja sećanje na ovaj deo istorije razvoja Nove Pazove.

Ovogodišnje, 11. po redu „Dane doseljenika“, otvorili su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi RS, Goran Vesić i domaćin predsednik Opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović. Nova Pazova je, uz Staru Pazovu, najveće mesto u opštini. Uređena je da podseća na gradić sa dvadesetak hiljada stanovnika i vrlo razvijenim preduzetničkim duhom. Ministar Vesić je, čestitajući praznik građanima istakao da je ono što se danas dešava u Staroj i Novoj Pazovi primer koliko je naša zemlja uspešna i koliko je vitalan srpski narod. „Vaše mesto je sinonim za ono što se dešavalo našem narodu u prošlom veku: seobe, proterivanja, preživljavanje i vaskrsavanje, podizanje novih domova, ali uvek smo pokazivali da možemo da pobedimo svaku nesreću i upravo je to što su danas Stara i Nova Pazova dokaz vitalnosti našeg naroda. Zahvaljujem vam što čuvate uspomenu na krajeve iz kojih su došli naši preci, što vredno radite za ovu zemlju i što je vaša opština sinonim rasta Srbije poslednjih 10 godina. Upravo je vaša opština dokaz ekonomskog razvoja Srbije i da smo naučili lekciju da treba da budemo snažna, razvijena zemlja, sa jakom privredom, koja onda može da brani svoje interese. U vreme koje je veoma teško za Srbiju želim da vam kažem da ćemo nastaviti da razvijamo našu zemlju s ciljem da svaki njen deo postane kao Pazova“ poručio je Vesić na svečanosti u Novoj Pazovi.

U celom regionu Nova Pazova je poznata po razvijenoj maloj privredi, tačnije malim i srednjim preduzećima i zanatskim radnjama, još iz vremena Jugoslavije, i to pola veka unazad. Poseduje uređenu industrijsku zonu, koja ima veoma zanimljiv položaj, jer se nalazi na magistralnom putu M22 Beograd - Novi Sad. Pored nje prolazi železnička pruga, po obodu atara, prema Starim i Novim Banovcima, prostire se i autoput E - 75, a 75% površine vojnog aerodroma Batajnica leži u ataru Nove Pazove. „Od prošle godine do danas imamo 1.000 novih sugrađana više u biračkom spisku. To govori koliko se ljudi doseljava svake godine na teritoriju naše opštine. Za to je zaslužna privreda, za to su zaslužni privrednici Nove Pazove, Stare Pazove i svih ostalih mesta, ali i veliki doprinos predsednika Aleksandra Vučića koji nam je pomogao da naše industrijske zone zažive, da izgradimo veze sa autoputem i verujem da nas sve ovde čeka bolji život“ - rekao je predsednik Radinović.

Svečanosti je prisustvovao i izaslanik predsednika republike Srbije, Adam Šukalo, a mnogobrojnoj publici su se predstavili članovi umetničke sekcije OŠ „Rastko Nemanjić - Sveti Sava“, KUD „Mladost“, OKUD „Sveti Sava“, KUD guslara „Branko Radičević“, kao i Umetničko udruženje Nova Pazova. Nova Pazova je nastala 1790. godine, kada je na pustaru južno od Stare Pazove doseljeno 882 kolonista iz Nemačke, koji su danas poznati pod nazivom podunavske Švabe. Urbanistički je uvek pravilno razvijana, sa širokim i pravim ulicama, koje su se sekle pod pravim uglom, raskrsnica koja i danas postoji, uvek je krasila centar, placevi su bili jednaki, a raspored objekata u skladu sa propisima Austro-Udarske monarhije onog doba. Ekonomski prosperitet Nove Pazove, blizina saobraćajnica i velikih gradova, čine ovo mesto atraktivnim za život i pruža mogućnosti za napredak i u ostalim aspektima života, naročito kulture i sporta.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije