• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-u-2018-godini-opstinu-stara-pazova-i-njena-naselja-ocekuju-strateski-opredeljene-lokalne-investicije-i-nova-radna-mestaNovinar: Opština Stara Pazova se u poslednjih nekoliko godina dosta izdvojila od ostalih lokalnih samouprava, rastom privrede, otvaranjem mnogobrojnih fabrika, privlačenjem domaćih i stranih investitora, otvaranjem velikog broja radnih mesta, a samim tim i smanjenjem stope nezaposlenosti, koja je u Srbiji danas jedna od najnižih. Kakvi su planovi za 2018. godinu, čućemo od prvog čoveka staropazovačke opštine, gospodina Đorđa Radinovića.

Predsednik Opštine Đorđe Radinović: Moram da kažem da smo budžetom planirali preko milijardu dinara samo za investicije u infrastrukturu svih naših naselja. U Novoj Pazovi ćemo graditi novu sportsku halu za sve veće potrebe sportista, jer veći razvoj privrede dovodi i do razvoja sporta. U planu nam je adaptacija objekata svih osnovnih škola na teritoriji opštine, koje smo već krenuli da realizujemo, kao npr. u Novim Banovcima, u Belegišu nas očekuje kompletna adaptacija osnovne škole, OŠ Boško Palkovljević Pinki u Staroj Pazovi i OŠ Milan Hadžić u Vojki ćemo u ovoj godini takođe kompletno adaptirati. Planiranmo izgradnju dva nova objekta vrtića, u Starim Banovcima i u Vojki. U našoj opštini već sada nemamo listu neupisane dece, a izgradnjom ova dva vrtića u potpunosti ćemo stvoriti sve neophodne kapacitete da sva deca imaju boravak u vrtićima. Kada već obezbeđujemo radna mesta za njihove roditelje, moramo i za decu da obezbedimo dovoljno mesta u vrtićima. U 2018. godini ćemo rešiti i sve postojeće probleme sa putnom infrastrukturom, sa posebnim akcentom na očuvanje i rasterećenje puteva u naseljima. Uložićemo velika sredstva i urediti sve putne pravce između naselja, koja su usled velikog razvoja privrede i otvaranja novih fabrika, od teških teretnih vozila oštećena.

Novinar: Na koji način Opština Stara Pazova uspeva da privuče veliki broj investitora što rezultira otvaranjem novih fabrika, s obzirom da veće lokalne samouprave koje imaju status grada nemaju toliko investicija kao što je to slučaj u opštini Stara Pazova?

Predsednik Opštine Đorđe Radinović: U ovoj godini mi očekujemo otvaranje 12 novih kompanija, među kojima veliki broj stranih firmi, kao npr. italijanska kompanija Froneri, jedan od najvećih proizvođača sladoleda, nemački Lidl, koji je u našoj industrijskoj zoni izgradio veliki distributivni centar i upravnu zgradu za Zapadni Balkan. Očekujemo i proširenje grčke kompanije Alumil, ali i brojnih domaćih firmi kao što je Milšped. Dovoljno je reći da je od 2012. godine do danas u opštini Stara Pazova otvoreno više od 10.000 novih radnih mesta i da danas na birou za zapošljavanje u Staroj Pazovi imamo oko 1.700 nezaposlenih lica koja traže zaposlenje. Posmatrajući ukupan broj stanovnika naše opštine od oko 80.000 građana i broj lica koja su trenutno bez posla, dolazimo do podatka da je nezaposlenost kod nas oko 3,5 %. Izuzetno povoljan geografski položaj naše opštine, izlazak na oba autoputa, Beograd – Zagreb i Beograd – Budimpešta, ali i marljiv rad svih zaposlenih u lokalnoj samoupravi, posvećenost od početka, od 2012. godine kada smo preuzeli odgovornost za ovu sremsku opštinu dovelo je do toga da naša opština bude jedna od najrazvijenijih u Srbiji. Potrebno je uložiti mnogo truda u komunikaciju prema stranim investitorima i domaćim naravno, ali prvenstveno stranim, jer su bili jako osetljivi, imali smo tim ljudi koji je u svakom trenutku bio tu za njih da im pomogne u svemu, da sa njima razgovara njihovim jezikom, kako bi se osećali što sigurnije. Danas na teritoriji naše opštine posluje preko 100 stranih, svetski poznatih kompanija koje su i više no zadovoljne našim odnosom prema njima i načinom rada naše lokalne samouprave, odnosno brzinom, jer ako se neka fabrika gradi u jednoj od naše četiri industrijske zone, a pri tome je planska dokumentacija u redu, građevinska dozvola se dobija za tri do pet dana.

Novinar: Ono čemu svakako teži lokalna samouprava, jeste i dobijanje statusa grada, koliko je to realno da se desi u 2018. godini i šta će to doneti stanovništvu ove opštine?

Predsednik Opštine Đorđe Radinović: Ovako veliki stepen privredne, pa i svake druge razvijenosti opštine Stara Pazova, za sobom svakako vuče i mogućnost promene statusa i dobijanje najvišeg statusa koji jedna lokalna samouprava može da ima, a to je status grada i to očekujemo u 2018. godini. Ono što ćemo time dobiti je, između ostalog i dobijanje višeg nivoa za sve institucije od važnosti za građane, što znači da će oni na lakši i brži način moći da rešavaju tekuće potrebe i to na teritoriji svoje opštine.

Novinar: Hvala Vam puno predsedniče na izdvojenom vremenu i na izdašnim informacijama o investicijama i planovima za 2018. godinu.

Video prilog RTV:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije