• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna nova stolarija izolacija solarni kolektori i novi kotlovi za grejanje za 214 porodicaВласници кућа и станова на територији општине Стара Пазова, којима су одобрене субвенције за реализацију мера енергетске санације, потписали су данас уговоре у Позоришној сали у Старој Пазови. Укупно 214 грађана ће, помоћу Министарства рударства и енергетике и Општине Стара Пазова, имати прилику да повољније изврши неку од мера енергетске ефикасности на својим домовима, било да је реч о уградњи термичке изолације спољних зидова и кровова, набавци и уградњи прозора и спољних врата са пратећим грађевинским радовима, набавци и инсталацији котлова/пећи на природни гас или биомасу као и набавци и инсталацији соларних колектора за грејање санитарне потрошне топле воде.

За меру уградње и набавке материјала за термичку изолацију спољних зидова и кровова, Општина Стара Пазова и Министарство енергетике и рударства су издвојили 7,5 милиона динара, за набавку и уградњу прозора и спољних врата са пратећи грађевинским радовима издвојено је 8,7 милиона динара, за набавку и инсталацију котлова два милиона динара, за уградњу и набавку топлотних пумпи 600.000 динара, за набавку и инсталацију соларних колектора 400.000 динара док је за уградњу електронски регулисаних циркулационих пумпи опредељено 400.000 динара, а за опремање извора топлоте (радијатора) са термостатским вентилима и осталом неопходно арматуром такође 400.000 динара.

Иначе, међу онима који су конкурисали за субвенције, највише је пројеката за замену дотрајале столарије на кућама, а према неким проценама, које износе сами власници кућа, због дотрајале столарије губи се најмање 30 одсто енергије.

„Иако губици енергије не могу бити сведени на нулу, они се могу смањити на разне начине. Кад се она користи на неодговарајући начин, што значи да постоји разлика између доведене количине енергије и потребне количине енергије, то доводи до расипања а тиме и до финансијског губитка. Драго ми је што је наша локална саоуправа на време конкурисала за мере енергетске ефикасности код ресорног министарства и што су наши грађани препознали значај уштеде и новца и енергије. И следеће године ћемо планирати средства за ове намене, како би помогли наши суграђанима, али и како би општина Стара Пазова, поред епитета привредно најразвијеније локалне самоуправе, добила још један, енергетски ефикасна“, изјавио је за медије, након доделе уговора, председник Општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић.

Eнергетска ефикасност и рационална употреба енергије је у јавном интересу Републике Србије и од посебног значаја за Републику Србију, осим када су у питању заштићена подручја и подручја еколошке мреже, стоји између осталог и у Закону о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, који је ступио на снагу у априлу 2021.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије