• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Војка има повољан географски положај јер лежи у Равном - рузмаринском Срему, на раздаљини од око 20-ак километара од реке Дунав и око 30-ак километара од реке Саве. Са два путна правца је повезано са оближњим регионалним путем Београд - Нови Сад, а трећим краком са ауто - путем "Београд - Загреб", што је у 21. веку довело до појаве транзитног саобраћаја. Село је од престонице, Београда, удаљено 30-ак километара, а од Новог Сада 50-ак.

Преко пет хиљада становника се захваљујући изразито плодном земљишту бави пољопривредом, или је запослено у селу, Старој и Новој Пазови, Београду и Новом Саду.

Захваљујући повољним природним и географским условима село се солидно развијало, а значајнији прираштај становништва је донело досељавање седамдесетих година, и природни прираштај становништвa у наредним деценијама. У складу са својом величином и уређеношћу, Војка има скоро сву неопходну инфраструктуру за квалитетан живот: од школе, спортских објекатa где се истиче нова спортска хала, амбуланте, дома културе, поште, до ловачког дома, вртића, спортских клубова и културних ораганизација и удружења.

Војачки парк у центру села

Историја

У атару насеља Војка налази се познато археолошко налазиште, односно некропола из доба Авара, позната као Брдашица. Има и археолошких локалитета из доба Римског лимеса од којих су нека истраживана, нека само рекогностицирана, а најтначајнихи археолошки налаз на подручју Војке је копча са појаса хунског ратника, пронађена приликом археолошких ископавања шездесетих година.

Војка је веома старо насеље које се у писаним документима помиње први пут још 1416.године. Позната је било као насеље на сред пута, са великим бројем ветрењача. Данас се успомена на ветрењаче чува у грбу села. Оно што Војку и Војчане засигурно издваја од других насеља је и то што су били познати граничаруи али и виноградари, још од времена владавине Леополда и Марије Терезије, Аустро – Угарских монарха, од којих су добили винограде у данашњим Чортановцима, на обронцима Фрушке горе, које и данас чувају многе породице.Православна црква Светог Оца Николаја у Војки која је и данас понос села, изграђена је 1957.године.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије