• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Општина Стара Пазова се одликује конфесионалном разноврсношћу. Како су заступљене различите вероисповести, у општини постоји и одговарајући број цркава и то: српске православне, римокатоличке, словачка евангелистичка а.в. црква и друге, које негују узорне конфесионалне односе.

Цркве и храмови са територије општине Стара Пазова

Католичка плебанија - Голубинци

Католичка плебанија - Голубинци

Католичка црква Светога Ђурђа, подигнута је 1885. године, поседује надалеко чувене оргуље прављене у Бечу, које су у тај храм стигле 1900. године из Жупске цркве у Земуну, где су биле постављене 1868. године. Витраже светог Антуна и светог Јосипа урадио је загребачки мајстор Павао Сушиловић.

ГОЛУБИНЦИ
Адреса: Ђурђевска 6
Велечасни Ивица Дамјановић
Телефон: 381-305

Римокатоличка црквена општина – Стара Пазова

Римокатоличка црквена општина – Стара Пазова

За малобројан хрватски живаљ у Ст.Пазови, који је римокатоличке вере, као и неколико словачких породица исте вере, подигнута је црква 1885.године. Од момента и изградње до данас задржала је је исти облик и димензије. Исте године у цркви је насликана од уља на платну икона Свете тројице. С обзиром на мали број верника, црква није имала свог свештеника. Црквене и друге обреде вршио је свештеник из Голубинаца.

СТАРА ПАЗОВА
Адреса: Светосавска 4

Словачка евангелистичка црквена општина – Стара Пазова

Словачка евангелистичка црквена општина – Стара Пазова

Зграда словачке евангелистичке цркве потиче из 1788. године, а грађена је на месту првобитне порушене цркве. Свештеник Владимир Хурбан још од 1874. године водио је борбу за осамостаљење евангелистичке цркве у Хрватској и Словенији од Мађара. Црквена зграда и црквена школа, сада Словачки дом, почете су 1894. године.

СТАРА ПАЗОВА
Адреса: Карађорђева 4
Фарар Игор Фелди
Телефон: 310-466

Храм Преноса Моштију Св. Оца Николаја - Војка

Храм Преноса Моштију Св. Оца Николаја - Војка

У списима из 1578. године, помиње се један свештеник, што наводи на претпоставку да је у том периоду на том простору постојала мања црква. Војчани своју прву цркву од тврђег материјала граде 1727. године, која је освештана 1732. године, и која је носила назив Светог Оца Николаја. Црква Преноса моштију Светог Оца Николаја сазидана је 1857. године, и грађена је по узору на многе старе цркве класичног стила. У свом власништву, црква поседује старе црквене књиге за богослужење које датирају из XVII и XVIII века.

ВОЈКА
Адреса: Карађорђева бр. 5
протонамесник Радомир Сандић и протонамесник Лазар Кашић
Телефон: 301-479

Храм Св. Оца Николаја - Сурдук

Храм Св. Оца Николаја - Сурдук

Прва црква у Сурдуку је саграђена 1746. године, али је била мала за потребе верника, тако да се на дан славе Преноса моштију Светог Оца Николаја 1816. године, почело са сакупљањем прилога ради изградње већег храма, који је завршен 1818. године. Изграђен је у барокном стилу, преовлађујућем стилу изградње тог времена. Храм поседује богату збирку вредних црквених књига за богослужење које датирају из периода XVIII и XIX века.

СУРДУК
Адреса: Брђанска бр. 4
јереј Слађан Видаковић
Телефон: 371-446

Храм Ваведење Пресвете Богородице - Голубинци

Храм Ваведење Пресвете Богородице - Голубинци

Изградња храма је отпочела 1784. године, а завршена је 1788. године. Храм је изграђен у барокном стилу. Од вредних ствари поседује црквене књиге за богослужење из XVIII века. Нарочиту вредност има иконостас такође из XVIII века, који представља споменик културе и који је под заштитом државе.

ГОЛУБИНЦИ
Адреса: Путиначка бр. 3
протојереј - ставрофор Данило Стегњајић
Телефон: 381-702, 063/736-7224

Храм Преноса моштију Св. Оца Николаја - Белегиш

Храм Преноса моштију Св. Оца Николаја - Белегиш

Прва црква саграђена је 1731. године на брегу Дунава у периоду када је на овом простору живело 240 домаћинстава. Дунав је мењајући ток оштетио стару цркву, те се јавила потреба за изградњом новог храма, а која је почела 1924. године и завршена 1926. године, када је храм освештан од стране тадашњег Патријарха Димитрија. Храм је изграђен у преовлађујуће византијском стилу и представља један од највећих храмова у Епархији сремској. Храм поседује вредну колекцију црквених књига за богослужење које су претежно руског издања, и датирају из 1776. године. Од осталих вредних ствари може се поменути и путир из 1776. године, као и посуда за мироносање из 1804. године.

БЕЛЕГИШ
Адреса: Краља Петра I бр. 17
јереј Ђорђе Ковљен
Телефон: 361-698

Храм Преноса моштију Св. Оца Николаја - Стари Бановци

Храм Преноса моштију Св. Оца Николаја - Стари Бановци

Темељи цркве потичу из 1777. године, док је према усменом предању изградња трајала пет до осам година. Стил изградње храма је мешавина стилова готике и романике. Црква је страдала током оба светска рата, а од 1977. године храм је проглашен за споменик културе и налази се под заштитом државе. Храм поседује две иконе Пресвете Богородице од изузетног значаја, као и богослужне књиге московског издања из 1731. године.

СТАРИ БАНОВЦИ
Адреса: Главна бр. 48
протојереј Витомир Васић
Телефон: 351-957

Храм Св. Василија Острошког - Нови Бановци

Храм Св. Василија Острошког - Нови Бановци

Одлуком Епископа сремског Г. Василија из 1991. године, основана је Парохија и Црквена општина у Новим Бановцима. Темељи храма освећени су 1992. године, а храм је довршен уз помоћ прилога благочестивих верника Новобановчана, и данас се налази у завршној фази осликавања ентеријера. Храм је изграђен у византијском стилу.

НОВИ БАНОВЦИ
Адреса: Школска бб
протојереј - ставрофор Симо Вишекруна
Телефон: 342-960, 340-027

Храм Успења Пресвете Богородице - Крњешевци

Храм Успења Пресвете Богородице - Крњешевци

Храм је подигнут 1822. године, и изграђен је у барокном стилу, карактеристичном за тај временски период.

КРЊЕШЕВЦИ
Адреса: Војачка бр. 22
отац Велибор Симић
Телефон: 065/413-7812

Храм Свете Тројице - Нова Пазова

Храм Свете Тројице - Нова Пазова

Темељи храма су освештани 1989. године, а изградња је завршена 1994. године, када су и почела прва богослужења у храму. Посвећен је Силаску Светог Духа на апостоле, а стил изградње храма је византијски. Такође и иконостас храма је урађен у византијском стилу.
НОВА ПАЗОВА
Адреса: Светосавска бр. 1
отац Марко и јереј Кристо Алексић
Телефон: 323-463

Храм Свете Петке - Нова Пазова

Храм Свете Петке - Нова Пазова

Храм-капела Силаска Светог Духа на Апостоле је бивша зграда евангелистичке школе и јерејски је освештана 1946. године. Године 2000-те Епископ сремски Василије доставио је одлуку о преименовању овог храма у храм-капелу Преподобне Мати Параскеве. Изградња новог храма на другом месту отпочела је 2004. године и још увек није завршена. Занимљиво је то да се овај храм гради по пројекту на основу кога је изграђен храм у Бањалуци.
НОВА ПАЗОВА
Адреса: Његошева бр. 3
протојереј Миле Јокић, јереј Сретен Лазаревић и ђакон Александар Маџаревић
Телефон: 326-484

Храм Покров Пресвете Богородице – Стара Пазова

Храм Покров Пресвете Богородице – Стара Пазова

Изградња храма отпочела је 2003. године, усељен је 2007. године али није још увек у потпуности завршен. Храм је посвећен Покрову Пресвете Богородице (14. октобар). Изграђен је у византијско-моравском стилу. Оно што је карактеристично за храм јесте иконостас који је ручни дуборез византијског стила, а нарочита особеност је да је ово једини храм у Србији где је урађена реплика Хиландарске звезде у камену.
СТАРА ПАЗОВА
Адреса: Његошева бр. 105
протојереј Миодраг Лујић
Телефон: 310-815

Храм Светог Пророка Илије – Стара Пазова

Храм Светог Пророка Илије – Стара Пазова

Помиње се да је 1797. године преправљена стара црква чија изградња датира из 1760-их, периода када су дошле прве српске породице на подручје данашњег града Стара Пазова. Темељи данашње цркве освештани су 1827. године док је почетак богослужења отпочео 1828. године. Храм је изграђен у барокном стилу и поседује значајну и вредну збирку црквених књига за богослужење из 19. века. У оквиру храма налази се и капелица-водица посвећена Светом Илији из 1797. године, а то је једина капелица-водица која се налази у насељеном месту у Срему и дан данас је активна.
СТАРА ПАЗОВА
Адреса: Вука Караџића бр. 1
јереј Срђан Ђурђевић и јереј Никола Деспот
Телефон: 310–390, 312–742

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије