• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Пазова-лепа варош у срцу сремске равнице

На пола пута између два највећа града у нашој земљи, Београда и Новог Сада, између „свињског” и „винског”, а у свом житном или тзв. „рузмаринском” Срему, налази се општина Стара Пазова. По свом географском положају општина се налази у источном Срему, а на северном делу Републике Србије. Њена територија простире се на површини од 351км², где живи око 70 000 становника. Општина интегрише девет административних насеља: општинско средиште Стару Пазову, Нову Пазову, Старе Бановце, Нове Бановце, Белегиш Сурдук, Голубинце, Војку, Крњешевце и једно формално насеље Петровић салаш.

Насељавање општие Стара Пазова сеже у далеку прошлост, келтско племе Скордисци су се овде населили још пре нове ере. Култура бронзаног доба названа је белегишка, по месту у нашој општини, због великог броја археолошких налазишта.

Дворац Шлос у ГолубинцимаДворац "Шлос" у Голубинцима

Дорац Шлос

Дворац Шлос у Голубинцима подигут је у другој половини XVIII века, према пројекту чувеног архитекте Флорјана Мадачонија. Дворац прате приче о проклетствима, неверствима и казнама. У њему је боравио вожд  Карађорђе Петровић, вођа Првог српског устанка, а зидине дворца чувају и тајне, међу којима је и веза чувеног композитора Лудвига ван Бетовена са капетаницом Жанет.

Завичајна кућа Народног хероја Јанка ЧмеликаЗавичајна кућа Народног хероја Јанка Чмелика

Завичајна кућа Народног хероја Јанка Чмелика

Завичајна кућа Народног хероја Јанка Чмелика поново је отворена за јавност 2020. године и изложбена стална поставка је обновљена и проширена. Поред поставке везане за живот и народноослободилачку борбу Јанка Чмелика, у објекту се налази и етнолошки део везан за живот старопазовачких Словака и Срба староседелаца, а сама збирка броји преко 3000 артефакта.

Музеј МацураМузеј Мацура

Музеј Мацура

Налази се на адреси Зенит бр.1 у Новим Бановцима, на десној обали Дунава.Мештани су здање назвали необичном кућом без прозора и крова, а име је понео по свом власнику и колекционару Владимиру Мацури. Као први приватни музеј у нашој земљи, отворен је 2008. године, а уметничка збирка представља једну од највећих приватних колекција неоавангардне уметности на овим просторима.

Амбар са котобањом породице ЛепшановићАмбар са котобањом породице Лепшановић

Амбар са котобањом породице Лепшановић

За изградњу богато украшене котобање било је потребно више деценија рада, због чега су биле изузетно скупе и у извесном смислу постале су симбол локалног престижа. То илуструје пример Лепшановићеве котобање. Комплекс зграда у Пазовачкој улици бр. 42 у Голубинцима који доминира овим сеоским двориштем, изграђен је у периоду од 1888. До 1921. године. Изградњу су започели домаћин Нићифор – Нића (1840 – 1918) и радник Петар Дешић 1921. године. Лепшановићеве котобање су се градиле 35 година, капиталом из две генерације.

Амбар са Котобањом породице ГалечићАмбар са Котобањом породице Галечић

Амбар са Котобањом породице Галечић

Амбар са котобањом у Пазовачкој улици бр. 64 спада међу најразвијеније и најлепше зграде ове намене. Саградио га је мајстор Петар Дешић, из познате голубиначке мајсторске породице Дешића, 1913. Године. Постављен је на високи, опеком зидани сокл, искоришћен за подрум и комору између којих је слобидан простор шупе, са чеоном страном на уличној линији. Амбар је грађен од усправно низаних дасака у стубове конструције, које по средини имају мотив круга са урезаним храстовим листом. У продужетку амбара за кукуруз, изнад шупе, је складиштени простор на који се наставља и котобања са тремом ограђеним профилисаним летвама и резаним дрвеним украсима уз стубове трема.

Спортски центар фудбалског савеза СрбијеСпортски центар фудбалског савеза Србије

Спортски центар фудбалског савеза Србије

Спортски центар фудбалског савеза Србије налази се у Старој Пазови. Овај комплекс поседује фудбалске терене, атлетску стазу и тениски терен. Објекат обухвата смештајни блок, пословни блок, ресторан, конференцијске сале, спортски сервис, теретану, велнес центар и спортску халу.

Општина подржава организацију бројних манифестација различитог карактера: туристичко-гастрономска манифестација Гастро Срем , Богојављенско пливање за Часни крст у Старим Бановцима, културно-туристичка манифестација Мачкаре у Голубинцима, фестивал зантског пива у Новој Пазови, Ликовна колонија у Војки, Међународна веслачка регата „Дунавске авантуре” у Старим Бановцима, Међународни дечији фестивал фолклора „Разиграна младост” у Новој Пазови, Дани општине у Старој Пазови, Фијакеријада у Сурдуку, као и многе друге.

Погледајте још прелепих фотографија Старе Пазове и свих пазовачких насеља и знаменитости.

Преузмите брошуру са туристичким потенцијалима

Преузмите брошуру духовне баштине општине Стара Пазова

Добродошли у Стару Пазову,
Туристичка организација општине Стара Пазова

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије