• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Стари Бановци су једно од већих насеља у општини Стара Пазова. Налазе се на десној обали Дунава, на ушћу фрушкогорског потока Будовара у Дунав. Пет и по хиљада становника ужива све погодности доброг географског положаја и близине саобраћајаница, којe их спајају са великим градовима. Близина аутопута Е-75 представља главну везу Старих Бановаца sa Београдом и Новим Садом. Такође, кроз насеље пролази регионални пут који спаја сва живописна места поред Дунава између Београда и Новог Сада, а седиште општине, Стара Пазова, је на свега 6 километара. Место је урабанизовано, уз Дунав поседује сав инфраструктурни комфор модерних насеља. Заједно са Новим Бановцима чини једну целину, познату као Бановци.

Историја

У античка времена се, на простору Старих Бановаца налазила древна насеља Туса и Дариновци, која више не постоје, а помен се чува у називима сеоских атара. Село Бановци овде постоји од 16. века, а можда и дуже.

Насеље на данашњем простору Старих Бановаца је формирано првим већим насељавањем од 1745. до 1750. године. То су већином биле породице из Жупанинског Срема, које су се изјасниле за граничарску службу, а било их је из Баната и Бачке.

1566/1567. године Турци су извршили попис становништва који показује да су у Старим Бановцима тада већином живели Срби. 1734. године у селу је било 53 дома, а до 1756. број је порастао до 211.

У Другом светском рату, Силе осовине окупирале су Старе Бановце, па је у селу дуже опстојавала немачка постаја. Тада је убијено 158 житеља, 52 отерано у концентрациони логор Сајмиште, 38 послато на принудни рад, а 104 житеља били су ратни заробљеници.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије