• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna trideset romskih porodica uselilo se u nove kuce u fruskogorskom naseljuТридесет ромских породица уселило се данас у своје нове домове у Фрушкогорском насељу у општини Стара Пазова. Кључеве су им уручили Зоран Лакићевић, државни секретар Министарства грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре и Ђорђе Радиновић, председник општине Стара Пазова. У оквиру пројекта „Успостављање одрживих решења за становање Рома у Старој Пазови” 30 породица добило је прилику да имају сопствени дом у Фрушкогорском насељу. Поред њих, још 15 ромских породица добило је приступ водоводу, канализацији, гасоводу и прилазни пут.

„Веома сам задовољан што смо данас овде у Старој Пазови и што имам прилику да са председником општине, господином Радиновићем, уручим кључеве за 30 ромских проодица, са укупно 120 чланова, међу којима је више од 50 деце. Укупна вредност овог пројекта за који су средства обезбедили Делегација Европске уније у Србији и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, на чијем је челу потпредседница Владе и министарка проф.др Зорана З. Михајловић је нешто више од милион евра. Завршетком овог пројекта, унапредили смо услове живота за 300 припадника Ромске националне мањине. Исказујем захвалност председнику општине на агилности и ажурности приликом реализације овог пројекта”, истакао је државни секретар Зоран Лакићевић испред Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Он је додао да Стара Пазова није једина општина у коју се улаже и у којој се граде станови и комунална инфраструктура за побољшање услова живота припадника Ромске заједнице. „Укупно је уложено 9,5 милиона евра у 11 општина и градова у Србији и до сада, заједно са Старом Пазовом, су унапређени услови живота за 820 људи, од којих су 300 деца (у Одзацима, Лебану, Убу, Свилајнцу, Новом Пазару). Такође, у области комуналне инфраструктуре (у Одзацима, Лебану, Убу, Лозници, Бољевцу, Смедереву и Новом Пазару) реализацијом пројекта су побољшани услови за око 3700 људи Ромске националности“, нагласио је Лакићевић.

Ђорђе Радиновић, председник општине Стара Пазова, изразио је задовољство и захвалност што је Европска унија препознала општину Стара Пазова као сигурно место за инвестицију, која ће овим хуманим пројектом створити снажне везе између локалног становништва и припадника националних мањина. „Сви ми који учествујемо у овом пројекту осећамо задовољство када видимо завршницу великог посла којим је збринуто 30 породица ромске националности. Локална самоуправа је велику пажњу посветила инклузији Рома, почев од подршке њиховом школовању, запошљавању, решавану социјалних и свих других проблема, до решавања стамбених потреба у чему нам је велики ослонац била Делегација Европске уније у Србији. Усељавањем у нове станове, ове породице ће стећи услове за достојанствен живот у блиском окружењу са осталим грађанима, у овом делу Старе Пазове који смо назвали Фрушкогорско насеље“, закључио је председник општине.

Далибор Накић, председник Националног савета Рома, изразио је задовољство што ће велики број малишана ромске национлане припадности имати боље услове за учење и игру. „Ови станови представљају симбол одговорне државне политике према грађанима, а посебно према најугроженијим друштвеним категоријама. Надам се да ће се у будућности слични пројекти реализовати и у другим општинама широм Србије”, рекао је Накић.

Средства за изградњу нових кућа обезбеђена су из програма „Спровођење трајних стамбених решења и унапређење инфраструктуре у ромским насељима“ који спроводе Влада Републике Србије, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније. Укупна вредност пројекта износи 1.038.802,22 евра, од чега су Делегација Европске уније и Министарство грађевинарства, саобраћаја инфрастрктуре финансирали 85%, а општина Стара Пазова подржала је са 15%. Пројекат „Успостављање одрживих решења за становање Рома у Старој Пазови“ трајао је од јуна 2017. до јула 2019. године, а спровели су га Општина Стара Пазова у партнерству са ЈП Општинска стамбена агенција (ОСА) и НВО „Романо Ило“ из Белегиша.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије