• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-predsednik-radinovic-sa-romskim-porodicama-buducim-korisnicima-30-stambenih-jedinica-u-fruskogorskom-naselju-u-staroj-pazoviОбезбедити својој породици и себи кров над главом, основни је предуслов за квалитетан живот и сигурнију будућност млађих нараштаја. За одређене угрожене категорије становништва, нарочито припадника Ромске националности деценијама уназад спровођени су спорадични пројекти, претежно мањег обухвата, у оквиру којих су трајно или привремено решавани проблеми њиховог становања.

У Општини Стара Пазова половином 2017. године покренут је пројекат „Успостављање одрживих решења за становање Рома у Старој Пазови“, који подразумева изградњу кућа са стамбеним јединицама за 30 ромских породица, а са којим је Општина успешно аплицирала на грант шему Европске уније програм „Подршка ЕУ инклузији Рома“.

Пројекат изградње стамбених објеката је већ у завршници, а поводом Светског дана Рома, који се сваке године обележава 8. априла, председник Општине Стара Пазова уручио је Решења будућим корисницима стамбених јединица, које ће ускоро бити спремни за усељење ромских породица, које су испуниле законом предвиђене услове. За већину породица ово уручење Решења је важан животни тренутак јер ће од сада за њих престати становање у тешким условима на које су до сада били приморани. За неке од њих је било и веома емотивно, неке породице су биле присутне са својом децом или унуцима, а свако од њих се од срца захвалио и Општини и Европској унији на иницијативи и средствима без којих њихово остварење сна не би било могуће.

„Сви ми, који учествујемо у овом пројекту, осећамо велико задовољство када видимо завршницу великог пројекта у оквиру кога ћемо збринути 30 породица припадника ромске националности. У У име локалне самоуправе, велику пажњу смо посветили процесу инклузије Рома у наше друштво, почев од подршке њиховом школовању, образовању, запошљавању и превазилажењу разних проблема, па све до решавања стамбеног питања у чему нам је, код овог пројекта, велики ослонац Делегације Европске уније у Србији. Сада нам преостаје посао око завршетка радова на зградама и уређењу њихове околине, чиме ће ових тридесет породица добити услове да живе пристојно и достојанствено у блиском окружењу, са осталим грађанима, у делу Старе Пазове који смо због ове нове градње назвали „Фрушкогорско насеље“. Нека је свима вама са срећом, желим вам да се лепо адаптирате и да сви заједно, без разлика на националност или било коју другу друшвену разлику, живимо сложно негујући толеранцију као највећу вредност“, поручио је председник Радиновић поздрављајући присутне.

Пројекат има предвиђени рок за реализацију (до половине 2019. године), а његова укупна вредност је 1.038.802,22 евра, од чега је Европска унија издвојила 882.981,22, док је износ који Општина Стара Пазова обезбедила више од 155 хиљада евра. За део потребних средстава за суфинансирање пројекта, Општина је након конкурса, од Покрајинског секретаријата за финансије за улагања и изградњу добила средства у износу од око 33 хиљаде евра. Од преко пет хектара општинског земљишта које је издвојено за потребе социјалног становања, за изградњу кућа у оквиру овог пројекта опредељено је више од једног хекатара земљишта.

Пројекат „Успостављање одрживих решења за становање Рома у Старој Пазови“ фокусиран је на побољшање политика социјалне заштите и социјалне инклузије угрожене популације, омогућавајући веће могућности за бољи стандард живота у складу са тачкама дефинисаним у Стратегији Европа 2020 кроз побољшање становања, инфраструктуре и животних услова маргинализованих група, посебно Рома.

Након реализације овог пројекта значајно ће се побољшати услови становања за припаднике ромске националности, а поред новоизграђених кућа, значајно ће се унапредити и инфраструктура у деловима насеља где живи већинско ромско становништво (вода, канализација, гасовод и путеви). Финалне бенефите рализације пројекта „Успостављање одрживих решења за становање Рома у Старој Пазови“ осетиће сви припадници ромске националности на територији општине Стара Пазова, грађани општине, као и владине и невладине организације које се баве ромским питањима.

Општина Стара Пазова у сарадњи са Општинском стамбеном агенцијом постиже квалитетније животне услове за ове породице кроз решавање становања мушкараца, жена, породица Рома и побољшање физичке инфраструктуре у насељима са ромском популацијом.

Завршетак изградње кућа за Роме предвиђа се крајем лета, када ће са корисницима пред усељење бити потписани Уговори и коришћењу.

Поводом Светског дана Рома - поклон прибори ученицима основних школа

Неколико година уназад за све ђаке основних школа у старопазовачкој Општини постоје посебна награђивања најбољих и највреднијих ученика које, ван редовних програма Министарства просвете, науке и технолошког развоја, спроводи локална самоуправа. Ова пракса је највећим делом очувана захваљујући иницијативи председника Општине Ђорђа Радиновића, а таква пракса, због специфичности заједнице и актулених друштвених кретања, пренета је и на повремена награђивања ученика основних школа ромске националности. Тако су и ове године за свих 220 ученика ромске националности, бригом руководства локалне самоуправе, обезбеђени школски прибори, који су у свим школама уручени у оквиру прославе Светског дана Рома. Приметно је да је, у односу на највећи део Републике Србије, општина Стара Пазова далеко испред када је у питању обухват основношколског образовања међу поменутом децом, који достиже 99 одсто. Такође, из године у годину све је више ученика, који се придружују својим другарима из школских клупа у постизању добрих резултата на такмичењима, због чега и примају општинске награде на великом догађају: „Награђивања најбољих ученика старопазовачких школа“ у августу сваке године.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије