• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-jos-jedan-vid-podrske-romima-u-staropazovackoj-opstini-ka-integraciji-u-drustvoУ понедељак, 11. марта у Палати Србија одржана је церемонија доделе возила, која су донирана у склопу Програма „Подршка Европске Уније инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“. Међу 30 локалних самоуправа, кључеве аутомобила "Фиат Типо" је за потребе свог мобилног тима преузела и Општина Стара Пазова. Свечаном потписивању и преузимању возила присуствовао је председник Општине Ђорђе Радиновић, који је захвалио свим ресорним републичким институцијама и организацијама, пре свега Делегацији ЕУ у Србији и ЕУ, које са овом донацијом дају велику подршку даљој интеграцији Рома у овој сремској Општини.

На свечаности додељивања кључева су присуствовали амбасадор Европске Уније Сем Фабрици, Министар за рад, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић и Ђорђе Станичић, генерални сектретар Сталне конференције градова и општина.

У свом обраћању присутнима, као важне области за подршку Ромима, Фабрици је набројао образовање, становање и здравствену заштиту, а потом закључио: „Роми су социјално најугроженија популација и зато им је потребно посветити посебну пажњу. Посетио сам нека ромска насеља у Србији и имао прилику да се уверим колико је изазовно локалним самоуправама да пруже ромским заједницама све што је потребно“.

Основни циљ програма је укључење ромских породица у друштво, а то је могуће остварити уколико се Ромима покаже искрена жеља друштва да им се помогне у погледу становања, здравствене заштите и школовања деце, рекао је Министар за рад, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић. Ђорђевић је напоменуо да инклузија Рома не може да буде једносмеран процес, већ да је потребна и сарадња друге стране.

"Као локална самоуправа, настојимо да учинимо све што је у нашој моћи како би активно допринели што већем укључивању припадника ромске националности у све друштвене токове. Подршка путем ове и сличних донација, као и квалитетна координација са надлежним републичким институцијама, помаже да успемо у напорима да успешно извршимо поменуту интеграцију у нашој Општини. Као и сви ми и Роми су равноправни грађани Србије, зато ћемо учинити све да им у том процесу помогнемо", изјавио је овим поводом председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.

Тридесет аутомобила добиле су општине које имају мобилне тимове који помажу Ромима да лакше остваре своја права – од уписивања у матичне књиге рођених или школе, до права на социјалну помоћ или здравствену негу.

Мобилни тимови за инклузију Рома су радна тела градова и општина, формирана у циљу јачања сарадње између локалних институција и ромске заједнице. Чланови мобилних тимова организују заједничке теренске посете ромским насељима и пружају заједничку и координисану подршку и помоћ појединцима и породицама, и у том смислу донирана возила ће имати велики допринос послу који је потребно урадити.

Према званичним подацима, у Србији живи 147 хиљада Рома. Око 70 одсто их живи у неформалним насељима, а животни век им је 12 година краћи од просека у земљи.

Уз аутомобиле Европска унија поклонила је и тридесет лаптопова, сваком мобилном тиму по један. ЕУ је до сада у различите пројекте подршке Ромима у Републици Србији уложила милион и четристо хиљада евра.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије