• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-grade-se-kuce-za-30-romskih-porodica-u-fruskogorskom-naseljuУ присуству званичника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и представника Општине Стара Пазова данас је положен камен темељац за изградњу Фрушкогорског насеља. Пројекат под називом „Успостављање одрживих решења за становање Рома у Старој Пазови” спроводи Општина Стара Пазова у партнерству са ЈП „Општинска стамбена агенција” и НВО „Романо ило” из Белегиша.

„Координационо тело за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016-2025. године којим председава потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић која улаже велике напоре у сам процес инклузије Рома. На примеру пројеката који се имплементирају преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и свих активности и резултата које постиже Владино Координационо тело за праћење реализације Стратегије у унапређењу положаја Рома и Ромкиња у нашој земљи и озбиљности којом смо приступили овом послу, произилази да Влада Републике Србије има приоритетне и јасне циљеве и опредељеност да одлучним корацима гради нове вредности и унапређење стандарда живота наших грађана, а Делегација Европске уније у Србији као и локалне самоуправе заиста дају огроман допринос у оквиру својих надлежности. Укупна вредност овог пројекта износи нешто више од милион евра, од чега Европска унија финансира 85%. Реализацијом овог пројекта 30 ромских породица добиће прилику да имају сопствени дом у Фрушкогорском насељу, а још 15 породица које већ живе овде добиће приступ водоводу, канализацији, гасоводу и прилазни пут”, истакао је државни секретар Зоран Лакићевић испред Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова, изразио је задовољство и захвалност што је Европска унија управо ову општину препознала као сигурно место за инвестицију, која ће снажно повезати и будуће кориснике и све учеснике у овом значајном, пре свега, хуманом пројекту. „Ми смо се као руководство стратешки определили на решавање животних и егзистенцијалних питања становништва, што се огледа у више различитих пројеката. Наша локална самоуправа је овде у Фрушкогорској улици учествовала са 15% удела у инвестицији, а захваљујући свима који су уложили велики труд, око 45 ромских породица, наших Пазовчана, добиће могућност за бољи, лепши и сигурнији живот. Стамбено питање једна је од најважнијих ставки у животу сваког човека, зато је ово велики дан за све нас, за друштво у целини”, закључио је председник Општине.

Александар Балиновић, координатор за ромска питања у Општинској управи Стара Пазова, изразио је задовољство што општина већ неколико година има јасан циљ, а то је стварање једнаких шанси за све грађане. „У претходне две године спровели смо реконстукцију 27 кућа у којима живи ромска популација. Ово је велики дан за све грађане Старе Пазове, не само за Роме и Ромкиње, којима решавамо стамбено питање. Данас полажемо камен темељац на коме ће се изградити 30 станова за ромске породице којима ћемо трајно решити кров над главом и омогућити живот у хуманијем окружењу”, рекао је Балиновић.

Усељење ромских породица у нове станове планирано је за фебруар 2019. године. Општина Стара Пазова препознала је потребу својих најугроженијих суграђана и израдила сву потребну техничку документацију и обезбедила грађевинске дозволе, као и средства за изградњу нових кућа са пратећом инфраструктуром која укључује водовод и канализацију, прилазни пут и гасовод.

Средства за изградњу нових кућа обезбеђена су из програма „Спровођење трајних стамбених решења и унапређење инфраструктуре у ромским насељима” који спроводи Влада Републике Србије, Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије