• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-u-staroj-pazovi-pocinje-izgradnja-169-stanova-za-izbegle-porodice-iz-bih-i-hrvatske-visoki-drzavni-i-diplomatski-zvanicnici-polozili-kamen-temeljacУ Старој Пазови је јуче постављен камен темељац за изградњу 169 станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији општине Стара Пазова, у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП).

Финансијска средства за изградњу ових станова обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, којим управња Банка за развој Савета Европе, и делом из буџета општине Стара Пазова. РСП фонд донирао је 3,9 милиона евра, док је контрибуција општине Стара Пазова више од 55 милиона динара. Градња станова почиње у Фрушкогорској улици бб. Извођач радова је „Златибор градња Београд“ АД и „Кеј“ д.о.о. Ваљево. Рок за завршетак градње је јул 2019. године. Гради се седам ламела, укупне бруто површине 11.654 м2.

Општина Стара Пазова и ЈП Општинска стамбена агенција Стара Пазова (ОСА) имају активну, дугогодишњу сарадњу са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, а преко Комесаријата и са УНХЦР-ом и до сада је предузето више значајних активности у циљу решавања стамбених питања за избегла лица, која живе на територији старопазовачке Општине (куповина кућа са окућницом, набавка грађевинског материјала, изградња монтажних кућа и комплекса зграда).

И за овај пројекат, у најкраћем, технички могућем року, са циљем да се убрза процес решавања овог кључног питања, Општина је са Општинском стамбеном агенцијом обезбедила земљиште, пројектно-техничку документацију, грађевинску дозволу, комплетно комунално опремање тј. инфраструктуру предвиђених парцела, на основу израђеног пројекта.

Потпројекат 5 РСП вредан је 52 милиона евра. Од те суме, одобрена међународна донаторска средства чине 38,8 милиона евра, а контрибуција Републике Србије је 13,2 милиона евра.

Данашњем догађају су присуствовали Ивица Дачић, први потпредседник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне инеграције избеглица, Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Њ.Е. Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији, Њ.Е. Кајл Рендолф Скат, амбасадор САД у Србији, Доротеа Гизелман, отправник послова Амбасаде Немачке, Амил Калеа, из Амбасаде Турске, Бојан Стевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Андреи Казаков, вршилац дужности шефа Представништва УНХЦР-а у Србији, Џозеф Мелот, заменик шефа мисије ОЕБС у Србји, Драган Катуца, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд, и други.

„Изградња стамбених јединица на локацији у Старој Пазови једна је од етапа у реализацији Регионалног стамбеног програма, најважније регионалне иницијативе за решавање дугорочног расељења као последице сукоба на територији бивше Југославије у периоду 1991-1995. године. Република Србија је изузетно посвећена испуњењу овог програма и у пуној мери доприноси спровођењу договорених обавеза, о чему сведочи и наше данашње присуство на полагању камена темељца овде у Старој Пазови“, нагласио је први потпредседник Владе Ивица Дачић.

„Желим да се захвалим свим учесницима у овом пројекту, чијом реализацијом ће породице које су, вихором рата 90-их година, избегле из својих домова, трајно решити једно од својих најбитнијих животних питања - стамбено питање. Захваљујем се пре свега Европској унији на средствима обезбеђеним за изградњу ових станова, али и осталим земљама донаторима, као и страним и домаћим институцијама, које су биле део овог пројекта. Општина Стара Пазова годинама уназад ради на решавању стамбеног питања за избегла и расељена лица, тако да ће, по завршетку изградње станова из овог пројекта, укупна учешће из буџета Општине, по основу свих улагања, износити око 1.000.000 евра. Ми, као локална самоуправа, смо за изградњу станова за поменуте категорије, али и за становништво које ћемо обухватити кроз социјално становање, обезбедили парцеле укупне површине од око 1,4 хектара, изјавио је, пред бројним званицама, Ђорђе Радиновић, први човек старопазовачке општине.

Окупљенима су се обратили и амбасадори земаља донатора, високи званичници међународних организација, државних институција и локалне самоуправе.

Рeгиoнaлни прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa најугроженије избегличке породице у региону. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије