• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-bogojavljenje-na-dunavu-u-banovcimaНа Богојављење, који је један од петнаест највећих хришћанских празника, у општини Стара Пазова и ове године организован је један од најлепших обичаја овог великог празника, пливање за Часни Крст. У петак, 19. јануара, на дан када је 30. године н.е. Исус Христос крштен у реци Јордан, чиме је означен почетак његове мисије и проповеди, 30 храбрих младића и 3 девојке запливали су хладним Дунавом у Старим Бановцима, стазом дугом 33 метра, како би у знак сећања на овај благословени дан и ради очувања свих обичаја овог великог празника, допливали до Часног Крста са вером у Бога и Српство.

До Часног Крста први је допливао Бранко Чепрња из Старих Бановаца, а награду за велику храброст у виду позлаћеног крста, плашта српског витеза и медаље, доделио му је први човек старопазовачке општине, Ђорђе Радиновић, који је честитао свим учесницима на великој храбрости и љубави коју негују према православљу, нагласивши да су овим чином сви они победници.

„Честитам вам на неизмерној храбрости коју сте данас показали свима овим светим чином. Хвала вам што пливате за Православље, за своје породице и за своју општину. Данас сте показали да наша општина има омладину за понос“, истакао је председник општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић.

Прославу Богојављења верници су почели молитвама и литургијама у храмовима широм старопазовачке општине, а након Светих Литургија одржаних у храму Светог Оца Николаја у Старим Бановцима и Белегишу те храму Светог Василија Острошког у Новим Бановцима, велики број грађана окупио се у литији предвођеној свештеницима старопазовачког црквеног намесништва, децом у стихарима са рипидама и иконама, у којој је Часни Крст испраћен до плаже код ресторана „Венеција“ у Старим Бановцима.

Организатори такмичења су Храм Преноса моштију Св. Оца Николаја у Старим Бановцима и Белегишу, Храм Светог Василија Острошког у Новим Бановцима, Месне заједнице Стари и Нови Бановци, Туристичка организација Општине Стара Пазова и Удружење Краљевина Србија. Као и сваке године, генерални покровитељ је Општина Стара Пазова, а манифестација ће се, по устаљеном програму, одржавати и следећих година.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије