• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-do-leta-sledece-godine-u-golubincima-sve-spremno-za-useljenje-u-novu-zgradu-za-30-izbeglickih-porodica-iz-bih-i-hrvatskeПредседник Општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић, први потпредседник Владе РC, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, Ивица Дачић, генерални секретар у Министарству спољних послова, Владимир Цуцић, представници Европске банке за развој, ОЕБС-а, УНХЦР-а, ЈУП-а као и представници дипломатског кора, обишли су у петак, 13. октобра, радове на изградњи 30 станова за најугроженија лица у статусу избеглица у Голубинцима, у Пазовачкој улици у самом центру насеља. На догађају су били присутни и будући корисници 30 станова, које ЈП Општинска стамбена агенција гради за ове потребе у Голубинцима, те су се могли чути и њихови утисци.

„Као председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе РС и председник Управног одбора Регионалног стамбеног програма, имам привилегију да последњих годину дана будем редован и непосредан учесник на различитим догађајима којима обележавамо напредак у спровођењу овог програма. Част је и задовољство бити део пројекта, који мења животе људи, али и одговорност да се не изневере очекивања свих оних који живе у избегличким условима преко 20 година. Колико смо томе посвећени говори и интезитет радова на терену. Могу без претеривања да кажем да је цела Србија, у овом домену једно велико градилиште.“, рекао је Ивица Дачић овом приликом, нагласивши да ће се у Потпројекту 4 градити укупно 261 стамбена јединица у 13 општина.

„Желим испред Општине Стара Пазова, али и у своје лично име да се захвалим свим учесницима у овом програму и пројекту, захваљујући којем ће ове породице заувек решити своје стамбено питање, и да изразим срећу и задовољство што данас почињемо изградњу за првих тридесет породица, са очекивањем да ћемо следеће године градити још 136 стамбених јединица за избегличке породице које се до сада нису могле самостално снаћи и које су скоро без икаквих средстава и капитала, протеране ратом, дошле у Србију у општину Стара Пазова. Ми као општина отвореног срца, општина која је прихватила велики број људи тих несрећних година, проналазимо разне могућности и начине да се трајно реши стамбено питање ових људи. Још једном се захваљујем свима који помажу ову хуману акцију“, истакао је, обраћајући се присутнима, Ђорђе Радиновић, први човек старопазовачке општине.

Присутнима су се обратили и Пол Хенри Пресет, представник делегације Европске уније у Србији, Џозеф Мелот, заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији, Андреј Козаков, представник УНХЦР-а и Владимир Цуцић, комесар за избеглице.

Укратко о пројекту:

Крајем 2013. године потписан је Меморандум о сарадњи између Општине Стара Пазова и Комесаријата, управо у оквиру плана на решавању стамбеног питања за најугроженија лица у статусу избеглице и лица, којима је престао статус избеглице. Меморандум подразумева изградњу стамбеног објекта за колективно становање у оквиру спровођења, горе поменутог, Регионалног стамбеног Програма у Републици Србији. У питању је изградња 30 станова у Голубинцима у Пазовачкој улици у самом центру. Средства за реализацију ће се црпити из Фонда Регионалног стамбеног Програма, преко Банке за развој Савета Европе.

Општина Стара Пазова и ЈП Општинска стамбена агенција Стара Пазова (ОСА) имају активну сарадњу са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, а преко Комесаријата и са УНХЦР-ом и до сада је предузето више значајних активности у циљу решавања стамбених питања за избегла лица, која живе на територији старопазовачке Општине.

У најкраћем, технички могућем року, са циљем да се убрза процес решавања овог кључног питања, Општина је са Општинском стамбеном агенцијом обезбедила земљиште, идејни пројекат, локацијску дозволу, обезбедила комплетно комунално опремање тј. инфраструктуру предвиђене парцеле, као и сам идејни пројекат.

Укратко о Регионалном стамбеном програму:

Рeгиoнaлни стамбени прoгрaм (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa, oднoснo зa oкo 74.000 људи у рeгиoну. Oд тoг брoja 16.780 пoрoдицa je у Србиjи, тaчниje oкo 45.000 људи. Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске, као и уз значајну контрибуцију Републике Србије.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије