• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-u-staroj-pazovi-svecano-otvoren-jedinstveni-holisticko-rehabilitacioni-centar-u-srbijiУ школи за основно и средње образовање „Антон Скала“ у Старој Пазови данас је свечано отворен први холистичко – рехабилитациони центар у Србији. „Ослонац“ како је симболично назван овај јединствени центар на овим просторима, резултат је заједничког пројекта Општине Стара Пазова и Делегације Европске уније у Србији.

Укупна вредност пројекта износи 232.812,88 евра, од чега Делегација ЕУ финансира 85%, а Општина Стара Пазова 15% средстава. Председник Општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић је истакао да је ово веома значајан пројекат за општину Стара Пазова, који доприноси развоју заједнице и социјалној инклузији најугроженијих група.

„Дубоко верујемо да ће нови центар са свим његовим технолошким и модерним, али пре свега, стручно одабраним садржајем, донети велике бенефите за своје кориснике. Овим пројектом смо желели да заједнички директно допринесемо и помогнемо у развоју деце и младих, који имају различите развојне потешкоће. Драго нам је што је Делегација ЕУ препознала значај овакве једне инвестиције и управо Општини Стара Пазова доделила поменута средства. Заједнички рад на изградњи центра, омогућио је да се још више едукујемо о потребама осетљивих група и начинима за њихово ефикасније и конкретније укључивање у заједницу. Ми ћемо и даље наставити да помажемо финансирање центра, јер сматрамо да је предуслов напредне заједнице постојање једнаких шанси за све“, изјавио је први човек старопазовачке општине, Ђорђе Радиновић.

Холистичко-рехабилитациони центар, као јединствени центар у Србији пружа иновативне терапије које могу да побољшају способност мозга и стимулацију чула, обухвата комбинацију различитих типова терапија намењених особама са инвалидитетом, како би превазишле физичке и социолошке баријере унутар своје заједнице кроз холистички приступ појединцу и његовом окружењу у области здравства, образовања, развоја вештина и оснаживања социјалне инклузије.

„За кориснике „Ослонца“ смо обезбедили холистички приступ кроз сензорне терапије и хало – терапије, наравно уз стручну помоћ дефектолога, психолога, педагога и педијатара. Комбинација ових терапија омогућава превазилажење социилошких баријера и напредак у погледу образовања и вештина“, нагласила је директорка ШОСО „Антон Скала“, Тања Тодоровић.

На овом пројекту, заједно са тимом школе „Антон Скала“ вредно је радила и помоћница председника Општине Стара Пазова, Марина Савић, која је захваљујући великој подршци општинског руководства на челу са председником Радиновићем, успешно спровела све сложене административне процедуре, које су били неизоставан предуслов добијања неопходних средстава. С’ обзиром да су деца и млади са вишеструким сметњама и са урођеним респираторним потешкоћама са територије општине Стара Пазова до сада користила само примарну здравствену заштиту, школа и локална самоуправа, су заједничким снагама омогућиле да дође до изградње центра, а све у циљу побољшања психофизичког здравља поменуте циљне групе, што је у више наврата истицано као један од приоритета локалне самоуправе, која носи епитет - Општина солидарности.

Тренутни капацитет центра је реализација сезорне терапије за око 30-оро деце и младих са различитим развојним потешкоћама (поремећаји пажње и различите врсте сензорног оштећења) са тенденцијом повећања броја корисника.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије