• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

grb-thumbРоми су најбројнија мањина у Србији и често су жртве дискриминације и расизма. Често су маргинализовани и већина их живи у веома лошим социо - економским условима. Устав Републике Србије забрањује сваки вид дискринимације припадника националних мањина и гарантује им равноправност пред законом као и једнаку законску заштиту. Општина Стара Пазова је након успешно спроведеног пројекта „Побољшање услова живота Рома и Ромкиња и других маргинализованих група, превенција илегалних миграција и подстицање реинтеграције повратника у Србију“; у оквиру којег је, кроз партнерство са Екуменском хуманитарном организацијом, обезбеђен новац за изградњу 17 купатила и поправку оштећених делова кућа за 26 ромских породица, кренула и у реализацију пројекта „Успостављање одрживих решења за становање Рома у Старој Пазови“.

Реализацијом овог пројекта, који подразумева изградњу кућа за 30 ромских породица и побољшање услова живота за још 15 породица, Општина Стара Пазова у сарадњи са Општинском стамбеном агенцијом постиже квалитетније животне услове за ове породице кроз решавање становања мушкараца, жена, породица Рома и побољшање физичке инфраструктуре у насељима са ромском популацијом. Пројекат траје 20 месеци (до фебруара 2019. године), а његова укупна вредност је 1.038.802,22 евра, од чега је Европска унија издвојила 882.981,22, док је износ који Општина Стара Пазова мора да обезбеди 155.820,33 евра. За део потребних средстава за суфинансирање пројекта, 33.567,69 евра, конкурисали смо код Покрајинског секретаријата за финансије на конкурсу за доделу средстава за учешће у суфинансирању пројеката који се финансирају из фондова Европске уније.

Пројекат „Успостављање одрживих решења за становање Рома у Старој Пазови“ фокусиран је на побољшање политика социјалне заштите и социјалне инклузије угрожене популације, омогућавајући веће могућности за бољи стандард живота у складу са тачкама дефинисаним у Стратегији Европа 2020 кроз побољшање становања, инфраструктуре и животних услова маргинализованих група, посебно Рома. Од преко пет хектара општинског земљишта које је издвојено за потребе социјалног становања, за изградњу кућа у оквиру овог пројекта опредељено је више од једног хекатара земљишта.

Након реализације овог пројекта значајно ће се побољшати услови становања за припаднике ромске националности, а поред новоизграђених кућа, значајно ће се унапредити и инфраструктура у деловима насеља где живи већинско ромско становништво (вода, канализација, гасовод и путеви). Финалне бенефитие рализације пројекта „Успостављање одрживих решења за становање Рома у Старој Пазови“ осетиће сви припадници ромске националности на територији општине Стара Пазова, грађани општине, као и владине и невладине организације које се баве ромским питањима.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије