• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

У организацији старопазовачког Дома здравља "Др Јован Јовановић Змај" и Клиничког центра Војводине, у Старој Пазови је одржана трибина на тему трансплатације и донорства органа. Грађани су потписивали донорске картице, међу првима су то учинили др Михал Филип и Драго Мутић. Акција о завештању органа коју води трансплатациони тим Клиничког центра Војводине траје већ три године, имајући за циљ да информише што већи број људи о значају трансплатације и донирања органа како би се што више људи одлучило да завешта органе.

Др Јелица Аларгић, координатор донорског информационог центра Клиничког центра Војводине у свом предавању је подсетила, да је трансплатација или пресађивање органа у свету и код нас прихваћена као успешан вид лечења болесника код којих је из било којих разлога дошло до отказивања функције појединог, за живот битног органа. И увек, казала је, постоји већа вероватноћа да ће некоме затребати орган, него што ће он бити донор. Данас се, од органа могу пресађивати бубрези, јетра, панкреас, срце, плућа а од ткива кожа, делови кости, рожњача и срчани залсци. По статистичким податцима у Србији, земљи са најмање донора, на пресађивање бубрега чека 1115 лица, јетре 50 и 10 за срце и само 10 одсто који чекају доживе да добију нов орган. Свака особа старија од 18. година која потпише донорску картицу је потенцијални донор, али о томе на крају се увек пита породица. Донорске картице се могу потписати у Клиничким центрима у Београду, Нишу и Новом Саду, или и на оваквим трибинама које организују трансплатациони тимови Клиничких центара. По завршеном предавању др Јелице Аларгић у Старој Пазови, своје потресне приче испричали су и људи којима су пресађени бубрези, Маринко Дивјак из Новог Сада и Михаило Гогић из Инђије. С обзиром да је ово била и прилика да грађани старопазовачке општине потпишу донорске картице, међу првима су то учинили др Михал Филип и Драго Мутић. Иначе, трибину о трансплатацији и донорству Клиничког центра Војводине и старопазовачког Дома здравља подржала је и локална самоуправа, а свој допринос је дала и општинска Канцеларија за младе.

 

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије