• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna podrska opstine stara pazova porodicama sa troje i vise deceВођени бригом о природном прираштају у општини, сталним праћењем броја рођених и умрлих лица, грађана наше општине, почетком ове године на иницијативу председника Општине Стара Пазова, Ђорђа Радиновића, локална самоуправа је оформила Савет за популациону политику.

Примарни циљ постојања Савета је унапређење популационе политике у нашој општини, континуирано праћење стања и обавештавање председника Општине о истом. Савет ће разматрати и предлагати мере за унапређење полулационе политике, као важне функције државе односно реакције државе на репродуктивна понашања у друштву. Као саставни део својих обавеза, чланови Савета ће свакодневно оцењивати све ефекте спровођења предузетих мера, а разматраће и друга питања од важности и интереса за спровођење популационе политике.

Општина Стара Пазова, осим поверених послова Савету за популациону политику, годинама уназад успешно примењује и додатне подстицајне мере за повећање наталитета. Поред родитељског додатка за прво, друго, треће и четврто дете и дечијег додатка, који се исплаћују из буџета Републике Србије, финансијска помоћ породицама са децом се исплаћује и из буџета Општине Стара Пазова. Породици за прво дете се исплаћује једнократна финансијска помоћ у износу од 30% просечне зараде у општини Стара Пазова, према последењем објављеном податку републичког органа надлежног за послове статистике.

Једна од мера повећања наталитета је и исплата новчане помоћи у износу од 10.000 динара у трајању од 12 месеци од подношења захтева, а највише до навршених годину дана старости детета, незапосленим трудницама и породиљама, које имају пребивалиште на територији наше општине.

Новина од 2020. године је и Oдлука општинских органа, да дете трећег, односно сваког наредног реда рођења исте мајке, чија породица има пребивалиште на територији општине Стара Пазова и које је уписано у предшколску установу на територији општине (ПУ „Полетарац“ и ПУ „Радост“), има право на бесплатан целодневни, односно, полудневни боравак у установи. Ово право на регресирање трошкова боравка деце у вртићу признаје се од дана подношења захтева до краја календарске године. Према овој Одлуци породица са троје и више деце има право на бесплатан смештај трећег, односно, сваког наредног реда рођења без обзира на узраст првог и другог детета. До сада, ову погодност могла је да користи само породица чије је сво троје или више деце било истовремено у предшколском систему образовања. Од ове године бесплатан смештај има треће и свако наредно дете (наредног реда рођења) ако су старија деца на било ком нивоу у систему школства, чак и ако су студенти.

Савет за популациону политику Општине Стара Пазова чине Анђелка Мандић, председница Савета, Наташа Мићић, заменица председнице Савета, која је и помоћница председника Општине, чланице Савета су Весна Јовановић, иначе секретарка Скупштине општине Стара Пазова, Рада Жугић, директорка Центра за социјални рад и Ивана Ненадић, начелница Одељења за друштвене делатности.
Контакт телефон Савета за популациону политику је 022/363-679.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије