• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-u-2018-godini-opstinu-stara-pazova-i-njena-naselja-ocekuju-strateski-opredeljene-lokalne-investicije-i-nova-radna-mestaНовинар: Општина Стара Пазова се у последњих неколико година доста издвојила од осталих локалних самоуправа, растом привреде, отварањем многобројних фабрика, привлачењем домаћих и страних инвеститора, отварањем великог броја радних места, а самим тим и смањењем стопе незапослености, која је у Србији данас једна од најнижих. Какви су планови за 2018. годину, чућемо од првог човека старопазовачке општине, господина Ђорђа Радиновића.

Председник Општине Ђорђе Радиновић: Морам да кажем да смо буџетом планирали преко милијарду динара само за инвестиције у инфраструктуру свих наших насеља. У Новој Пазови ћемо градити нову спортску халу за све веће потребе спортиста, јер већи развој привреде доводи и до развоја спорта. У плану нам је адаптација објеката свих основних школа на територији општине, које смо већ кренули да реализујемо, као нпр. у Новим Бановцима, у Белегишу нас очекује комплетна адаптација основне школе, ОШ Бошко Палковљевић Пинки у Старој Пазови и ОШ Милан Хаџић у Војки ћемо у овој години такође комплетно адаптирати. Планиранмо изградњу два нова објекта вртића, у Старим Бановцима и у Војки. У нашој општини већ сада немамо листу неуписане деце, а изградњом ова два вртића у потпуности ћемо створити све неопходне капацитете да сва деца имају боравак у вртићима. Када већ обезбеђујемо радна места за њихове родитеље, морамо и за децу да обезбедимо довољно места у вртићима. У 2018. години ћемо решити и све постојеће проблеме са путном инфраструктуром, са посебним акцентом на очување и растерећење путева у насељима. Уложићемо велика средства и уредити све путне правце између насеља, која су услед великог развоја привреде и отварања нових фабрика, од тешких теретних возила оштећена.

Новинар: На који начин Општина Стара Пазова успева да привуче велики број инвеститора што резултира отварањем нових фабрика, с обзиром да веће локалне самоуправе које имају статус града немају толико инвестиција као што је то случај у општини Стара Пазова?

Председник Општине Ђорђе Радиновић: У овој години ми очекујемо отварање 12 нових компанија, међу којима велики број страних фирми, као нпр. италијанска компанија Фронери, један од највећих произвођача сладоледа, немачки Лидл, који је у нашој индустријској зони изградио велики дистрибутивни центар и управну зграду за Западни Балкан. Очекујемо и проширење грчке компаније Алумил, али и бројних домаћих фирми као што је Милшпед. Довољно је рећи да је од 2012. године до данас у општини Стара Пазова отворено више од 10.000 нових радних места и да данас на бироу за запошљавање у Старој Пазови имамо око 1.700 незапослених лица која траже запослење. Посматрајући укупан број становника наше општине од око 80.000 грађана и број лица која су тренутно без посла, долазимо до податка да је незапосленост код нас око 3,5 %. Изузетно повољан географски положај наше општине, излазак на оба аутопута, Београд – Загреб и Београд – Будимпешта, али и марљив рад свих запослених у локалној самоуправи, посвећеност од почетка, од 2012. године када смо преузели одговорност за ову сремску општину довело је до тога да наша општина буде једна од најразвијенијих у Србији. Потребно је уложити много труда у комуникацију према страним инвеститорима и домаћим наравно, али првенствено страним, јер су били јако осетљиви, имали смо тим људи који је у сваком тренутку био ту за њих да им помогне у свему, да са њима разговара њиховим језиком, како би се осећали што сигурније. Данас на територији наше општине послује преко 100 страних, светски познатих компанија које су и више но задовољне нашим односом према њима и начином рада наше локалне самоуправе, односно брзином, јер ако се нека фабрика гради у једној од наше четири индустријске зоне, а при томе је планска документација у реду, грађевинска дозвола се добија за три до пет дана.

Новинар: Оно чему свакако тежи локална самоуправа, јесте и добијање статуса града, колико је то реално да се деси у 2018. години и шта ће то донети становништву ове општине?

Председник Општине Ђорђе Радиновић: Овако велики степен привредне, па и сваке друге развијености општине Стара Пазова, за собом свакако вуче и могућност промене статуса и добијање највишег статуса који једна локална самоуправа може да има, а то је статус града и то очекујемо у 2018. години. Оно што ћемо тиме добити је, између осталог и добијање вишег нивоа за све институције од важности за грађане, што значи да ће они на лакши и бржи начин моћи да решавају текуће потребе и то на територији своје општине.

Новинар: Хвала Вам пуно председниче на издвојеном времену и на издашним информацијама о инвестицијама и плановима за 2018. годину.

Видео прилог РТВ:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије