Изградња и почетак рада националне велетржнице у Земуну, у блоку 52,поред кванташке пијаце најављено је за пролеће 2012. године. То би требало Србији да донесе здраво тржиште, стабилне цене, бољи статус произвођача, боље услове за куповину воћа и поврћа, каже Драган Пушара, директор ЈКП “Градске пијаце” и стручно-идејни носилац пројекта. Почетак рада велетржнице донеће велику предност за саме произвођаче, али и купце, јер се ствара здраво тржиште. Највећу цену тога што још немамо велетржницу плаћају крајњи потрошачи кроз куповину мање квалитетне и скупље робе. Изградњом велетржнице грађани ће добити квалитетније и јефтиније производе. Такође, велетржница смањује сиве канале и сиво тржиште. Произвођачи у Старој Пазови имаће могућност да организовани у задруге и удружења директно и под много повољнијим условима пласирају, понуде и продају све оно што производе. До сада су то носили на пијаце, а градњом велетржнице моћи ће да предају све што произведу. Наравно за новац, у складу са уговором.
Купци, али не правна већ физичка лица, имаће прилике да један или два дана у седмици купују на велетржници уз попуст у просеку од 30 одсто. Модерна велетржница мора да има расхладну халу, централну халу са штандовима, место за продају с камиона, хале с малим хладњачама, велики паркинг простор. Предвиђа се да први део велетржнице почне са радом у року од годину дана од почетка радова на изградњи. Укупна вредност инвестиције у првој фази износиће око 8,2 милиона евра, а целокупни цапитал финансираће Град Београд. Израда пројекта велетржнице поверена је Институту Кирило Савић, а биће укључени и инострани консултанти. У будућој велетржници куповина ће се углавном одвијати по принципу велепродаје, али у њој по знатно повољнијим ценама моћи да купују и грађани. Наредне недеље у јавним гласилима биће објављен позив свим пољопривредним и трговинским предузећима који су заинтересовани да закупе или уђу у докапитализацију овог објекта. Сви који буду хтели да улажу у велетржницу имаће право на избор локације, а и закуп ће им бити повољнији. - Свако предузеће моћи ће да закупи највише 450 квадрата - истиче Драган Пушара. - У плану је изградња две хале од по 10.400 метара квадратних, затим простор од 6.000 квадрата за свеже месо и рибу и 4.200 квадрата за цвеће. Индивидуални пољопривредни произвођачи моћи ће да понуде своју робу на простору камионске пијаце, која ће бити такође потпуно реновирана. У власничкој структури доминантну улогу имаће град Београд, али је план да се у финансирање овог пројекта укључе и друге локалне самоуправе у Србији, као и задруге са најмање 15 произвођача и годишњом производњом већом од пет хиљада тона.