• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-u-staroj-pazovi-pocinje-izgradnja-169-stanova-za-izbegle-porodice-iz-bih-i-hrvatske-visoki-drzavni-i-diplomatski-zvanicnici-polozili-kamen-temeljacU Staroj Pazovi je juče postavljen kamen temeljac za izgradnju 169 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Stara Pazova, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP).

Finansijska sredstva za izgradnju ovih stanova obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravnja Banka za razvoj Saveta Evrope, i delom iz budžeta opštine Stara Pazova. RSP fond donirao je 3,9 miliona evra, dok je kontribucija opštine Stara Pazova više od 55 miliona dinara. Gradnja stanova počinje u Fruškogorskoj ulici bb. Izvođač radova je „Zlatibor gradnja Beograd“ AD i „Kej“ d.o.o. Valjevo. Rok za završetak gradnje je jul 2019. godine. Gradi se sedam lamela, ukupne bruto površine 11.654 m2.

Opština Stara Pazova i JP Opštinska stambena agencija Stara Pazova (OSA) imaju aktivnu, dugogodišnju saradnju sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, a preko Komesarijata i sa UNHCR-om i do sada je preduzeto više značajnih aktivnosti u cilju rešavanja stambenih pitanja za izbegla lica, koja žive na teritoriji staropazovačke Opštine (kupovina kuća sa okućnicom, nabavka građevinskog materijala, izgradnja montažnih kuća i kompleksa zgrada).

I za ovaj projekat, u najkraćem, tehnički mogućem roku, sa ciljem da se ubrza proces rešavanja ovog ključnog pitanja, Opština je sa Opštinskom stambenom agencijom obezbedila zemljište, projektno-tehničku dokumentaciju, građevinsku dozvolu, kompletno komunalno opremanje tj. infrastrukturu predviđenih parcela, na osnovu izrađenog projekta.

Potprojekat 5 RSP vredan je 52 miliona evra. Od te sume, odobrena međunarodna donatorska sredstva čine 38,8 miliona evra, a kontribucija Republike Srbije je 13,2 miliona evra.

Današnjem događaju su prisustvovali Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne inegracije izbeglica, Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nj.E. Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nj.E. Kajl Rendolf Skat, ambasador SAD u Srbiji, Dorotea Gizelman, otpravnik poslova Ambasade Nemačke, Amil Kalea, iz Ambasade Turske, Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Andrei Kazakov, vršilac dužnosti šefa Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Džozef Melot, zamenik šefa misije OEBS u Srbji, Dragan Katuca, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, i drugi.

„Izgradnja stambenih jedinica na lokaciji u Staroj Pazovi jedna je od etapa u realizaciji Regionalnog stambenog programa, najvažnije regionalne inicijative za rešavanje dugoročnog raseljenja kao posledice sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu 1991-1995. godine. Republika Srbija je izuzetno posvećena ispunjenju ovog programa i u punoj meri doprinosi sprovođenju dogovorenih obaveza, o čemu svedoči i naše današnje prisustvo na polaganju kamena temeljca ovde u Staroj Pazovi“, naglasio je prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

„Želim da se zahvalim svim učesnicima u ovom projektu, čijom realizacijom će porodice koje su, vihorom rata 90-ih godina, izbegle iz svojih domova, trajno rešiti jedno od svojih najbitnijih životnih pitanja - stambeno pitanje. Zahvaljujem se pre svega Evropskoj uniji na sredstvima obezbeđenim za izgradnju ovih stanova, ali i ostalim zemljama donatorima, kao i stranim i domaćim institucijama, koje su bile deo ovog projekta. Opština Stara Pazova godinama unazad radi na rešavanju stambenog pitanja za izbegla i raseljena lica, tako da će, po završetku izgradnje stanova iz ovog projekta, ukupna učešće iz budžeta Opštine, po osnovu svih ulaganja, iznositi oko 1.000.000 evra. Mi, kao lokalna samouprava, smo za izgradnju stanova za pomenute kategorije, ali i za stanovništvo koje ćemo obuhvatiti kroz socijalno stanovanje, obezbedili parcele ukupne površine od oko 1,4 hektara, izjavio je, pred brojnim zvanicama, Đorđe Radinović, prvi čovek staropazovačke opštine.

Okupljenima su se obratili i ambasadori zemalja donatora, visoki zvaničnici međunarodnih organizacija, državnih institucija i lokalne samouprave.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije