• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-zajednickim-nastupom-do-novih-infrastrukturnih-projekata-koji-se-podrzavaju-iz-fondova-euOpštinu Stara Pazova među brojnim specifičnostima, od većine lokalnih samouprava u Srbiji, izdvaja i nenarušena multinacionalnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost. Pored Srba, kao većinskog stanovništva, u opštini Stara Pazova živi veliki broj slovačkih porodica. Slovačka zajednica u mestu Stara Pazova je naročito značajna, ne samo zbog činjenice što oko 31% stanovnika čine Slovaci, već i zbog toga što je to najveća slovačka zajednica u zemlji.

Zahvaljujući tradicionalnoj i istorijskoj povezanosti sa Republikom Slovačkom, kao i prijateljskim i rodbinskim odnosima, Opština Stara Pazova se pobratimila sa opštinama Podunajskog mikroregiona Republike Slovačke.

U radnoj poseti Opštini Stara Pazova, ove sedmice boravi slovačka delegacija iz Opštine Bela, iz Slovačke Republike, koju čine Matuš Krajči, predsednik Opštine, Jan Filip, asistent za međunarodne odnose, Lenka Kovačova i Ana Hodonova, menadžerke za projekte Evropske unije. Tim povodom, održan je i sastanak dveju delegacija sa temom razvijanja saradnje dve opštine u oblasti izrade zajedničkih projekata za dobijanje sredstava EU. Matuš Krajči, predsednik Opštine Bela je govorio o dosadašnjem iskustvu i konkrektnim projektima koje su realizovali zahvaljujući sredstvima iz EU - fondova, izrazivši nadu, da će ovaj susret doneti nove projekte za obe strane.

U razvoj saradnje veruje i Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova, koji je najavio da se već u maju otvaraju konkursi za projekte Dunavske stretegije, gde mogu da učestvuju sve zemlje dunavskog sliva, a za sredstva, Opština Stara Pazova će aplicirati sa partnerima iz Slovačke.

„U interesu je svih građana Opštine Stara Pazova, da zajednički negujemo prijateljske odnose i da širimo saradnju na svim poljima, sa što više gradova i opština iz Evrope. Danas smo sa delegacijom iz slovačke Opštine Bela, održali jedan konstruktivan sastanak, na kojem smo razgovarali o svim mogućnostima zajedničkog apliciranja na konkurse fondova EU. Mi kao država na putu ka EU, moramo što više da sarađujemo sa državama članicama EU, a generalno politika državnog vrha jeste što brža realizacija evrointegracija kako bi građani Srbije živeli što bolje. Već početkom maja Opština Stara Pazova će aplicirati na konkurse za projekte Dunavske strategije, a sagledavajući do sada uspešno realizovane projete, smatram da ćemo imati uspeha i na ovom, na kojem pravo apliciranja imaju sve zemlje u dunavskom slivu.“, istakao je, nakon sastanka, Đorđe Radinović, prvi čovek staropazovačke opštine.

Saradnja Opštine Stara Pazova i Opštine Bela, počela je prošle godine, gostovanjem staropazovačkog ansambla KUD-a „Branko Radičević“ u Beloj.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije