• Prečítané: 1603x

Запошљавање грађана и понуда квалитетних радних места и даље приоритет руководства Општине Стара Пазова

naslovna zaposljavanje gradjana i ponuda kvalitetnih radnih mesta i dalje prioritet rukovodstva opstine stara pazovaОпштина Стара Пазова од 2012. године, годишње издваја око 10 милиона динара буџетских средстава за подстицај запошљавања наших суграђана, иако је познато да је стопа незапослености у нашој општини међу најнижим у Србији.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дарија Кисић Тепавчевић посетила је данас општину Стара Пазова и том приликом уручила Уговоре изабраним лицима по Јавним позивима за запошљавање незапослених лица у 2021. години. Општина Стара Пазова и Национална служба за запошљавање ове године расписали су Јавни позив послодавцима за доделу субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих у 2021. години и Јавни позив незапосленим за доделу субвенције за самозапошљавање у 2021. години.

Свечаном уручењу уговора за 22 лица, која су захваљујући иницијативи Општине Стара Пазова и Националне службе за запошљавање остварила могућност самозапослења и за девет предузетника који су обезбедили запослење лицима која су до сад била незапослена, поред министарке Кисић Тепавчевић, присуствовао је и председник Општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић, директор Националне службе за запошљавање, Зоран Мартиновић као и директорка Филијале НСЗ Сремска Митровица, Маријана Грабић.

За лица која ће први пут основати предузеће, Јавним позивом обезбеђено је по 250.000 динара, од чега Општина Стара Пазова финансира 51%, а НСЗ 49% средстава. Предузетници који су обезбедили запослење незапосленим лицима добили су по 200.000 динара, с тим да је конкурс још увек отворен за пријаве.

„Наша идеја је да оваквим поводом, окупљамо људе сваки дан широм Србије, јер је то остварење онога што смо ми зацртали, а то је да смањујемо незапосленост свим могућим мерама, те да побољшамо услове рада. Држава је ове године одвојила 5,7 милијарди динара за спровођење мера активне политике запошљавања и желим да похвалим Националну службу за запошљавање за успешно спровођење свих мера. Циљ Владе РС је да сваки град и свака општина у Србији буде економски стабилна и јака, а општина домаћин, Стара Пазова је то већ одавно доказала, па би могла бити добар модел и показатељ како то треба да се делује у пракси“, нагласила је у свом обраћању министарка у Влади Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић.

„Ми ћемо и даље бити посвећени циљу да све наше суграђане запослимо. Конкурентност раних места и веће плате су позитиван ефекат снажне привреде и поносни смо што у томе успевамо. Ови конкурси су само један сегмент, а интересовање грађана који учешћем на њима себи и свом пословању обезбеђују субвенције показује да је то добар потез. Поред ових, сада већ традиционалних мера које спроводимо, припремили смо додатно фонд од око 4 милиона динара по општинском плану за помоћ у запошљавању факултетски образованих приправника, што у потпуности финансирамо сами, а спроводимо већ десет година у низу. Конкретно овај конкурс ће бити расписан у октобру месецу и овом приликом позивамо наше грађане да се пријаве“, изјавио је овом приликом председник Општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић.

Од до сада пласираних субвенција, око 90% предузетника још увек успешно послује на територији наше општине, а од 2017. године 77 је новооснованих фирми из овог програма. До сада је од 2012. године, само кроз поменуте програме, запослено око 330 становника општине Стара Пазова, што је добар показатељ да су и ове мере, поред добре понуде послова на локалном тржишту рада, неопходне и тражене.

Фотографије: