• Prečítané: 1816x

Међународни дан сеоских жена обележен у Новим Бановцима

naslovna medjunarodni dan seoskih zena obelezen u novim banovcimaУ Новим Бановцима, поводом Међународног дана сеоских жена, боравио је данас Зоран Ђорђевић, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања и том приликом се упознао са радом Удружење жена "Мимоза" Нови Бановци. Министра Ђорђевића дочекао је Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова са својим сарадницима, као и представнице овог удружења.

Министар Ђорђевић је овом приликом нагласио да је оснаживање жена веома важно за рад његовог министарства и да је то један од разлога данашње посете нагласивши значај улоге жена, које раде и живе на селу и које привређују на свој начин. „Економско оснаживање жена је важно као сегмент, као брига државе и подстицај њиховог останка на селу. Ми као министарство сваке године одвајамо средства за економско оснаживање жена, то смо радили и ове године и свакако то ћемо чинити и убудуће. Важно је да напоменем да смо у фази израде Закона о социјалном предузетништву, који ће омогућити да се посветимо управо овој теми."

Најављујући поменути закон министар је истакао да је доношење таквог закона управо најбољи начин борбе против дискриминације и борбе за родну равноправност.

Обраћајући се присутнима председник општине Ђорђе Радиновић је рекао да је на овој територији активно 10 Удружења жена, које локална самоуправа активно помаже и подржава. „Наша локална самоуправа годинама уназад значајно помаже свим удружењима која функционишу и својим радом доприносе квалитету садржаја када је живот наших грађана у питању. Међу њима су и свакако удружења жена, која вредно раде и данас смо видели само део тога што својим трудом и радом стварају. Међу суграђанима наше Општине имамо и жене које су у привреди, неке до њих су и власнице пољопривредних газдинстава, неке су активне у угоститељству и туризму и мислимо да смо, узевши у обзир чињеницу да међу запосленима у локалној самоуправи имамо и велики број жена, добар пример како се поштује и како се треба неговати и поштовати равноправност и подједнака ангажованост и заступљеност оба пола."

Чланице Удружења жена „Мимоза“ Нови Бановци су овом приликом изложиле своје ручне радове, домаће производе, рукотворине посвећене очување традиције Срема, а ово је била и прилика да представе и своје хуманитарне активности, чиме показују значај свог постојања и деловања на територији старопазовачке Општине.

Фотографије: