• Facebook page
 • Twitter page
 • YouTube page
 • RSS
 • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Читаоница библиотеке Доситеј ОбрадовићПрича о Народној библиотеци "Доситеј Обрадовић" у Старој Пазови почиње у лето 1878. оснивањем Српске читаонице најстарије културне установе овдашњих Срба. Читаоница је имала задатак да задовољава потребу све бројнијег грађанства за читањем, али и да ствара нове, будуће читаоце. Нешто касније, при културно - уметничким друштвима деловаће и друга читалишта од којих треба поменути два најзначајнија Читаоницу Срба занатлија и Словачку читаоницу. Књиге на овим просторима делиле су судбину народа, па су читаонице прекидале рад за време два светска рата. Њихову делатност после другог светског рата наставља Месна библиотека, која броји скромних пет хиљада књига, да би 1962. године прерасла у Матичну библиотеку општине. После пресељења у наменски пројектовану зграду у центру Старе Пазове, у јесен 1982. године створени су услови за брже попуњавање фондова и модернији рад са корисницима.

Данас, библиотека "Доситеј Обрадовић" у Старој Пазови броји преко 50.000 књига и услужује више од 2.500 уписаних чланова. Она има изузетно вредан фонд приручне литературе тзв. референсну збирку. У њој се налази преко 1.000 скупоцених енциклопедија, лексикона, речника и наслова који се ретко могу наћи и у много већим библиотекама. Брижљиво прикупљана сабрана дела разних аутора чине опет посебну збирку од 2.500 наслова. Завичајна збирка окупља на једном месту дела стваралаца из наше општине, међу којима има признатих имена у књижевности и другим областима рада. Заједно са 8 библиотека по насељима општине Народна библиотека "Доситеј Обрадовић" чини мрежу која располаже са око 120.000 књига и има више од 6.500 чланова.

Остале библиотеке у општини нису толико велике, али их ипак вреди поменути и рећи по коју реч и о њима. Међу њима издваја се библиотека "Петар Петровић Његош" у Новој Пазови са 35.000 књига и преко 2.000 уписаних корисника. У њој корисници могу наћи дневну и недељну штампу, велики број енциклопедија и литература, а на располагању им је и један рачунар преко којег могу приступити интернету и читати електронске садржаје.

Трећа библиотека по величини је библиотека "Дамјан Прерадовић" у Голубинцима. Дамјан Прерадовић (1857 - 1929) рођен је у Старим Бановцима, немачку школу похађао у Новој Пазови, завршио богословију у Сремским Карловцима, а од 1882. године био је свештеник у Голубинцима. Српске народне приповетке сакупљао је по Срему и објављивао у "Летопису Матице српске" и био је један од оснивача Српске читаонице у месту 1893. године. У библиотеци Посебних издања Библиотеке "Доситеј Обрадовић", објављено је фототипско издање два рада Дамјана Прерадовића. Зачетак идеје о оснивању голубиначке библиотеке био је давне 1893. године. Настала је из два културно-образовна друштва од којих су издвојене књиге и формирана је Народна библиотека. Године 1965. постала је самостална, а 1977. године интегрисала се са матичном библиотеком из Старе Пазове у чијем је саставу и данас. Библиотека има дечије одељење и одељење за одрасле, а броји преко 14.500 књига и око 350 чланова. Сваке године се одржавају књижевне свечаности које својим присуством увеличавају многе личности из области културе, последњи пут био је то наш познати глумац Петар Краљ. Библиотека је захваљујући помоћи Месне заједнице и Општине Стара Пазова 2002. године реновирана.

У Старим Бановцима налази се огранак "Димитрије Руварац", други од тројице знамените браће Руварац, рођен је у Старим Бановцима (1842-1931), свештеник и историчар који је био библиотекар патријаршијске библиотеке у Сремским Карловцима. Бавио се политичком и књижевном историјом, написао је велики број студија и расправа. У овој библиотеци налази се 8.095 књига, мада и поред прилично великог броја књига, ова библиотека једва да броји нешто више од 100 чланова.

Нови Бановци такође имају огранак Народне библиотеке "Доситеј Обрадовић" који носи назив "Милош Црњански". Он је био песник, приповедач и драмски писац, а библиотека у Новим Бановцима добила је назив поводом 100-годишњице пишчевог рођења. У овој библиотеци налази се 5.776 књига и броји 210 читалаца.

Још један од огранака налази се у Белегишу и носи име Душан Ј. Поповић (1894-1965) који је био историчар и професор Универзитета у Београду. Рођен је у Сурдуку у свештеничкој породици, а умро у Белегишу. Бавио се изучавањем прошлости Војводине и уређивао је "Гласник историјског друштва" у Новом Саду. Главна дела су му "Срби у Војводини" и "Срби у Срему". Ова библиотека има 4.884 књига и око 120 читалаца.

У Војки се налази још један огранак библиотеке под називом "Владислав Чикош" (1805-1844) који је био родом из Војке, иначе је био књижевник и правник који се школовао у Сегедину, Кежмарку и Будиму, био је сарадник "Летописа Матице српске", писао лирске и епске песме, а 1833. године објављује роман "Због љубови помиреније или Строимир и Љубисава". Ова библиотека броји 4.867 књига и 160 читалаца.

Један мали, али вредан помене је и огранак у Сурдуку који има 3.581 књига и једва 70 читалаца, а који носи име по једном од најпопуларнијих песника за децу у српској књижевности "Мирослав Антић" (1932-1986). Он је био песник, новинар и филмски редитељ, а свима су добро знане његове збирке песама: "Плави чуперак", "Гарави сокак", "Војводина","Рождество твоје", "Лева страна света" и др. Садашњи назив огранак је добио после песникове смрти 1986. године.

Адресе и телефони

 • Народна библиотека "Доситеј Обрадовић"
  Адреса: Стара Пазова, Трг Зорана Ђинђића бб
  Телефон: 022/310-543
 • Огранак Народне библиотеке "Доситеј Обрадовић"
  Адреса: Крњешевци, Угриновачка бб
 • Библиотека "Дамјан Прерадовић"
  Адреса: Голубинци, Пазовачка 1
  Телефон: 022/381-908
 • Библиотека "Димитрије Руварац"
  Адреса: Стари Бановци, Павла Шашића 31
 • Библиотека "Др. Душан Ј. Поповић"
  Адреса: Белегиш, Краља Петра 1
 • Библиотека "Милош Црњански"
  Адреса: Нови Бановци, Школска 10
 • Библиотека "Мирослав Антић"
  Адреса: Сурдук, Цара Лазара 1
 • Библиотека "Петар Петровић Његош"
  Адреса: Нова Пазова, Кнеза Михаила 17
  Телефон: 022/323-875
 • Библиотека "Владислав Чикош"
  Адреса: Војка, Цара Душана 1
  Телефон: 022/301-395
одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије