• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-ovog-leta-ce-se-izgraditi-holisticko-rehabilitacioni-centa-u-staroj-pazoviОпштина Стара Пазова подржава инклузију деце и младих са сметњама у развоју и деце са развојним потешкоћама. Ова подршка најконкретније је видљива кроз реализацију пројекта „Развој иновативних услуга социјалне заштите намењених рањивим групама у Старој Пазови“. Данас је у згради Владе АП Војводине, Покрајински секретаријат за финансије, Милану Беари, заменику председника Општине Стара Пазова, уручио Уговор о додели једног дела средстава намењених за изградњу Холистичко-рехабилитационог центра у оквиру ШОСО (Школа за основно и средње образовање) “Антон Скала“ у Старој Пазови.

Укратко о пројекту „Развој иновативних услуга социјалне заштите намењених рањивим групама у Старој Пазови“ - Пројекат

„Развој иновативних услуга социјалне заштите намењених рањивим групама у Старој Пазови“ спроводи „Антон Скала“ из Старе Пазове уз стручну помоћ Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“ из Новог Сада, које су, поред образовања, верификоване и за пружање услуга социјалне заштите и помоћ угроженим групама. За своју потпуну, ефикасну и успешну реализацију у пракси, пројекат је подразумевао обавезу да се, у оквиру ШОСО Антон Скала, изгради Рехабилитационо-холистички центар, где би активно била спровођена подршка особама са различитим облицима инвалидитета. Укупна предвиђена вредност пројекта изградње објекта центра је 232.812,88 евра, а његов велики значај је у томе што је намењен превасходно особама са различитим инвалидитетима као и поремећајима пажње, са различитим врстама сензорног оштећења и другим здравственим потешкоћама.

Аплицирање ЕУ фондове за финансијску подршку при реализацији пројекта

С’ обзиром да деца и млади са вишеструким сметњама и са урођеним респираторним потешкоћама са територије општине Стара Пазова користе само примарну здравствену заштиту, руководство Општине Стара Пазова је, заједно са управом ШОСО „Антон Скала“, уложило велике напоре да се обезбеде средства за што скорију изградњу поменутог центра, а у циљу побољшања психофизичког здравља поменуте циљне групе, што је у више наврата истицано као један од приоритета локалне самоуправе, која носи епитет - Општина солидарности.

С' тим у вези, локална самоуправа је, пред надлежним органима Европске уније, благовремено припремила и поднела сву неопходну документацију за Програм „Подршка Европске уније инклузивном друштву“. Средства за пројекат су крајем 2015. године и одобрена и то по моделу суфинансирања од чега 85% од укупне вредности пројекта сноси Европска унија, а Општина преостали део трошкова.

Подршка Владе АП Војводине и Покрајинског секретаријата за финансије

У сарадњи са Покрајинским секретаријатом за финансије протекле 2016. године, Општина Стара Пазова је успела да, за потребе реализације пројекта, преко Конкурса обезбеди додатних 8.500 евра, а потом путем недавно спроведеног Јавног конкурса за учешће у суфинансирању пројеката, који је спровео поменути Покрајински секретаријат, обезбедила је и додатних 26.366 евра потребних за изградњу Рехабилитационо-холистичког центра у Старој Пазови.

„Велика ми је част што представљам Општину Стара Пазова и што сам део тима који успешно реализује бројне пројекте од значаја за грађане. Наша пракса је да у свим областима имамо, према приоритетима, припремљене пројекте са којима конкуришемо на Јавне позиве како покрајинских, тако и републичких органа. Данас смо потписивањем овог уговора обезбедили новчана средства која су нам недостајала, како би брже кренули у реализацију једног од битнијих пројеката, изградњу Рехабилитационог центра за децу и младе са различитим инвалидитетима. Водимо рачуна да сви наши грађани, поготово из угрожених група, имају све што је потребно за нормалан живот. Ми на овај начин помажемо инклузију социјално најугроженијих група и креирамо услове за побољшање квалитета њиховог живота“, изјавио је Милан Беара, заменик председника Општине Стара Пазова.

УКРАТКО О ХОЛИСТИЧКО-РЕХАБИЛИТАЦИОНОМ ЦЕНТРУ

Основу Рехабилитационог центра чиниће високо специјализоване просторије за сензорну стимулацију (сензорна, бела и слана соба), које су изоловане и интерактивне собе у којима се налази опрема за стимулацију чула.

Холистичко-рехабилитациони центар „Ослонац“ ће бити саграђен у дворишту ШОСО „Антон Скала“ у самом центру Старе Пазове и представљаће регионални центар за пружање иновативних услуга социјалне заштите за децу и младе са сметњама у развоју.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије