• Prečítané: 1147x

Убедљива већина гласом потврдила ДА на референдуму

naslovna ubedljiva vecina glasom potvrdila da na referendumuПредседник Општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић, истакао је задовољство због одзива грађана и резултата гласања на територији општине Стара Пазова, на јуче одржаном референдуму ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије.

Према подацима Општинске изборне комисије, са 53 бирачка места, од 55.323 грађанина која имају право гласа, на референдум је изашло 18.785 или 33,96% бирачког тела. За промену начина избора судија, председника судова, тужилаца и њихових заменика гласало је 61,77% од укупног броја бирача, односно 11.603 грађана старопазовачке општине, док је против гласало 37,49% бирача, 7.042 грађанина. Према прелиминарним подацима Републичке изборне комисије, грађани Србије су прихватили предлог о изменама Устава у области правосуђа. На основу 97,02 посто обрађених бирачких места, за је гласало 61,84 посто грађана Србије, док је против промена било 37,10 посто.

Захваљујући свим грађанима, који су изашли и гласали „ДА“ за промене, Србија ће имати по први пут независно правосуђе и самостално тужилаштво. Овим променама пракса избора судија и тужилаца се усклађује са европском, на шта смо, као земља кандидат за чланство у Европску унију и били у обавези да регулишемо. Независно правосуђе је један од основних услова за приступање Републике Србије у Европску унију.