• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

naslovna-opstina-povodom-svetskog-dana-roma-urucila-besplatne-skolske-pribore-ucenicima-romske-nacionalnosti1Приметно је да је, у односу на већи део Републике Србије, општина Стара Пазова далеко испред када је у питању обухват основношколског образовања међу децом ромске националности, који код нас достиже 99 одсто. Такође, из године у годину све је више ученика, који се придружују својим другарима из школских клупа у постизању добрих резултата на такмичењима, због чега и примају општинске награде на великом догађају: „Награђивање најбољих ученика старопазовачких школа“ у августу сваке године.

И ове године, у свим школама у старопазовачкој Општини обележен је Светски дан Рома. То је дан када се са посебном пажњом на часовима или кроз пригодни програм у организацији ученика сви подсећају на ромску културу, традицију, историју, али и проблеме са којима се сусреће ова етничка заједница.

Неколико година уназад за све ђаке основних школа у старопазовачкој Општини постоје посебна награђивања најбољих и највреднијих ученика које, ван редовних програма награда из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, спроводи локална самоуправа.

Ова пракса је највећим делом очувана захваљујући иницијативи председника Општине Ђорђа Радиновића, а што је због специфичности заједнице и актуелних друштвених кретања, пренето и на додатна награђивања и мотивацију ученика ромске националности.

У складу са важним циљем инклузије Рома у заједницу, једна од локалних мера су бесплатни школски прибори, које су бригом руководства локалне самоуправе, и овај пут обезбеђени за свих 220 ученика ромске националности. Прибори су у свим школама уручени у оквиру прославе Светског дана Рома, који је био један од повода.

Празник је посебно обележен и у ОШ "Слободан Савковић" у Старим Бановцима, где су у посети ђацима и школској управи боравили сарадници првог човека старопазовачке Општине: Наташа Мићић, помоћник председника Општине, Жељко Шолаја, начелник општинског Одељења за друштвене делатности и Александар Балиновић, координатор Канцеларије за инклузију Рома.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter