• Prečítané: 1708x

Инфраструктурне инвестиције за бољи и комотнији живот грађана

naslovna infrastrukturne investicije za bolji i komotniji zivot gradjanaНиз великих инфраструктурних инвестиција у општини Стара пазова се наставља и у 2021. години. Један део важних инфраструктурних пројеката рађени су на иницијативу општинског руководства самостално, без учешће државе и АП Војводине, али је протеклих година велики број инвестиција рађен заједничким улагањима уз подршку или републичке или покрајинске Владе. Најчешће су у питању инвестиције усмерене на обимне и комплексне пројекте попут изградње нове канализационе мреже и замене старе водоводне мреже новом, или изградње нових објеката за потребе грађана нпр. спортске хале, нови објекти школа, зграде са становима за одређене категорије становништва итд.

У недељу, 25. априла Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије, Томислав Момировић, обишао је у недељу радове на државном путу Стара Пазова – Стари Бановци и пружном прелазу према Голубинцима, где се у оквиру пројекта изградње брзе пруге Београд – Нови Сад гради велики надвожњак.

Радови на реконструкцији ове изузетно важне деонице државног пута у општини Стара Пазова су пред завршетком, а реч је државном путу IIA реда на деоници Стара Пазова – Стари Бановци где се убрзо очекује уградња завршног слоја асфалта у дужини од око 7км.

Момировић се након обиласка радова на локацији на улазу у место Стари Бановци, заједно са председником Општине Стара Пазова Ђорђем Радиновићем и в.д. директором ЈП „Путеви Србије“, Зораном Дробњаком, упутио на пружни прелаз из Старе Пазове ка Голубинцима, где је том приликом истакао да ће се тек видети значај будућег надвожњака у Старој Пазови, који иде преко пруге једне од најбржих у Источној Европи.

У оквиру изградње пруге за велике брзине Београд – Нови Сад, крајем јануара за друмски саобраћај је затворен путни прелаз у Старој Пазови и започети су радови на изградњи нових колосека и новог путног надвожњака преко пруге.

„Морамо да изградимо надвожњак преко будуће брзе пруге Београд – Нови Сад да би људи у локалу имали несметане комуникације и док то не буде готово, пруга неће бити пуштена – изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Томислав Момировић, и додао: „Пруга коју градимо донеће велику олакшицу грађанима општине Стара Пазова и да би све функционисало у најбољем реду велику пажњу посветићемо изградњи овог надвожњака. Пре две, три недеље смо били у Батајници и објаснили да нећемо пустити брзу пругу док не изградимо надвожњак, док вама не омогућимо безбедну и брзу комуникацију. Није нама циљ да онемогућимо слободан проток људи у Старој Пазови и Батајници и свуда на потезу од Београда до Новог Сада, јер ми ово све радимо управо због грађана“.

Нове крупне инвестиције у еколошку инфраструктуру

Током своје посете општини Стара Пазова министар Момировић је председнику Општине Ђорђу Радиновићу донео још једну лепу вест када су у питању заједнички подухвати на линији република – министарства – локална самоуправа.

Наиме, захваљујући досадашњем залагању и доброј сарадњи према републичкој Влади и министарствима, коју је пружило локално руководство, до сада спроводећи пројекте и инфраструктурне инвестиције од виталног значаја за грађане, сада држава усмерава своју подршку у капиталним инфраструктурним пројектима. Влада Републике Србије је ушла у програм великих инвестиција у еколошку инфраструктуру, а за општину Стара Пазова и суседну Инђију издвојиће се око 60 милиона евра за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и 55 километара канализационе инфраструктуре.

„Ако брзо завршимо пројектовање, ако решимо све имовинско-правне односе, ми то можемо да урадимо за годину и по до две године и Стара Пазова и Инђија више неће имати проблема са отпадним водама. Ми смо решени да у наредних пет година 80 одсто отпадних вода пречистимо“, рекао је Момировић.

Председник општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић, оценио је да је најава изградње канализационе инфраструктуре наставак до сада урађеног посла, али и велики ветар у леђа да се посао ради у континуитету, још више и ефикасније, као изузетно важан сегмент за квалитетији живот грађана обе општине.

„То је нешто најлепше што смо могли чути. Захваљујем министру, целој Влади и пре свега председнику Александру Вучићу, који је увек имао разумевања за општину Стара Пазова и довео велики број компанија овде. Ми смо 2012. године имали око 9.500 грађана у сталном радном односу а сада је 25.000 људи запослено“, закључио је у својој изјави за медије председник Радиновић.

Фотографије: