• Prečítané: 1301x

Министарство, Општина и компанија МТУ креирају нови дуални модел у Техничкој школи у Старој Пазови

naslovna ministarstvo opstina i kompanija mtu kreiraju novi dualni model u ts stara pazova 1За потребе немачке компаније „МТУ“, једног од највећих авио лидера у свету, у Техничкој школи у Старој Пазови ће, од следеће године, бити отворени нови образовни профили по дуалном моделу: бравар–заваривач и оператер машинске обраде. У циљу доприноса локалној заједници у којој послује и стварања адекватних кадрова ова компанија ће помоћи техничко опремање радионице за наставу, што је и била тема разговора представника Министарства просвете, Општине Стара Пазова, Ваздухопловне академије, Техничке школе и представника компаније „МТУ“.

Поводом овог, за Пазову и регион веома значајног пројекта, Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова је нагласио да је компанија MTU Aero Engines одличан пример компаније, која директно комуницира са локалном заједницом и наступа са великим професионализмом стратешки размишљајући за године које долазе, и затим додао: „Захваљујући компанији „МТУ“, а уз подршку ресорног министарства пазовачка Техничка школа ће врло брзо почети да функционише у складу са новим видовима образовања, ово је од великог значаја за младе људе, који желе да граде своју каријеру и будућност у својој Општини, одмах по завршетку образовања“.

Реинер Бекер, директор МTU Maintanance Serbia: „Са великим задовољством уложићемо 1,5 милиона евра у стручну школу oвде у Старој Пазови. У оквиру ове средње школе укључићемо се у реновирање и опремање радионица, што неће практично допринети само нашој компанији већ и осталим компанијама које су потребне за наше пословање.“

Компанија МТУ је започела своје пословање у Србији пре две године. Користи напредну технологију за коју је потребан стручан кадар те зато улаже у образовање и обуку, како младих тако и старијих. Важно је напоменути да су, у претходном периоду у сарадњи са Министарством образовања, отворени и нови образовни профили у Београду са циљем да ученици добију функционално образовање и да као кадрови буду одмах запошљиви по завршетку школовања.

Габријела Грујић, помоћник министра просвете: „Наши ученици ће имати прилику да уче на најсавременијој опреми. Оног тренутка када заврше своје формално образовање по дуалном моделу реализације наставе, ће бити спремни да одмах уђу у производни процес, једне овако угледне компаније. У овом школском центру у Старој Пазови који опрема компанија „МТУ“, имаћемо могућност да вршимо различите видове обука, где ће се вршити и формално и неформално образовање, а сви заинтересовани у општини Стара Пазова, могу у наредном периоду присуствовати обукама.“

Допринос старопазовачке локалне самоуправе унапређењу школства у протеклом пеиоду такође има велики значај, а пројекат са компанијом МТУ је само један сегмент у коме Општина активно учествује. Поред осталих подразумеваних процедура Општина је за реализацију поменутог посла израдила и пројекат за реконструкцију радионице Техничке школе, која почиње ускоро, а у најави је и велика инвестиција изградње нове школе намењене образовању стручних кадрова за привреду у општини Стара Пазова.

Доласком компаније „МТУ“, отварају се врата и свим другим партнерским компанијама, што ће допринети још већем развоју привреде, како у старопазовачкој Општини тако и у региону.