• Pogodaka: 5306

Први човек старопазовачке Општине стручној јавности представио инфраструктурни пројекат ЈПП-а

naslovna-prvi-covek-staropazovacke-opstine-javnosti-predstavio-infrastrukturni-projekat-jppОпштина Стара Пазова једна је од две локалне самоуправе у Србији, која је успешно спровела и реализовала пројекат јавно - приватног партнерства, као практично најбољи и најефикаснији вид финансирања сложених и великих инфраструктурних пројеката. Управо на ову тему, у понедељак, 04. јуна у хотелу Метропол, пред светским и домаћим еминентним стручњацима из ове области, одржана је Прва српска конференција о јавно-приватном партнерству.

Као пример добре праксе и успешно спроведених свих корака у реализацији пројекта ЈПП за финансирање, изградњу и одржавање локалне путне инфраструктуре са јавним плаћањем, на конференцији је истакнута управо Општина Стара Пазова, а реализацију овог економски ефикасног и друштвено одговорног пројекта, који је код нас реализован 2016. године, асфалтирањем и поправком 116 улица у свим насељима, присутнима је презентовао председник Општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић истакавши како је јавно-приватно партнерство један од најбољих и најефикаснијих модела инвестирања у капиталне пројекте по чему је Стара Пазова међу првим општинама у Србији.

“Када је у питању финансирање и реализација капиталних инфраструктурних инвестиција наша Општина је од 2012. године до данас успешно применила више различитих модела, где су се као посебно практичне показале емисија муниципалних обвезница и реализација пројеката путем јавно-приватног партнерства. Познато је да је већ неколико година уназад овај вид спровођења инвестиција препоручиван од стране Републике Србије, али да на локалном нивоу, најчешће због непознаница и комплексности, није примењиван. Ми смо као локална самоуправа прошли кроз све процесе и успешно, кроз ЈПП модел, спровели значајну инвестицију асфалтирања свих регистрованих неасфалтираних улица у нашој Општини и поносни смо на урађен посао. Ускоро нас очекују нови пројекти кроз партнерство са приватним сектором, а од посебног значаја је пројекат изградње локалних међумесних путева, а нарочито и пројекат изградње, 230км дуге, канализационе мреже за сва насељена места“, нагласио је у свом излагању председник Ђорђе Радиновић.

Укратко о пројекту асфалтирања свих неасфалтираних улица:

У децембру 2015. године, Општина Стара Пазова је расписала јавну набавку, односно набавку услуге – одабира приватног партнера за реализацију пројекта јавно – приватног партнерства за финансирање, изградњу и одржавање локалне путне инфраструктуре са јавним плаћањем. Већ у марту 2016. године потписан је уговор за прво јавно – приватно партнерство између Општине Стара Пазова и приватног партнера, комапније „Баумастер“. Реализацију овог захтевног пројекта локална самоуправа је остварила одговорним приступом проблему, великим залагањем и израдом све неопходне пројектно - техничке документације. Недуго након потписивања уговора, увелико су покренути предвиђени радови на асфалтирању улица на више локација по насељима у Општини, а за мање од 120 дана свака кућа у неасфалтираним улицама, сваки регистровани земљани или насути пут са статусом улице, асфалтиран је по највишим стандардима.

Укратко о Првој српској конференцији о ЈПП:

Конференција, коју је отворила потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, Зорана Михајловић, окупила је бројне званичнике и стручњаке из овог сектора, међу којима мр Ангелина Јовановић, Државни секретар у Министарству саобраћаја и поморства Црне Горе, Томас Лубек, Регионални менаџер за Западни Балкан корпорације ИФЦ, Даниел Берг, директор за Србију Европске банке за обнову и развој, Дубравка Негр, директор регионалног представништва Европске Инвестиционе Банке (ЕИБ) за Западни Балкан и многи други. Конференција се бавила изазовима у домену инфраструктуре и питањем како иновације у реализацији пројеката, набавци и технологији могу помоћи решавању тих изазова. Циљ ове конференције је био да се повежу инвеститори и стручњаци са свим за тему релевантним државним, финансијским и друштвеним чиниоцима, а организована је под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, Министарства финансија Републике Србије и Друштва проценитеља Србије.

Фотографије: