• Pogodaka: 9765

Општина Стара Пазова добар узор другим локалним самоуправама

naslovna-opstina-stara-pazova-dobar-uzor-drugim-lokalnim-samoupravamaСтручна јавност заступа став да на укупан економски и привредни развој једне земље директно утичу привредне активности на локалу. Један од главних показатеља успешног развоја државе је свакако проценат упослености њеног становништва.

„Потребни радници у производњи!“ ово је најчешћи оглас на који ћете наићи у старопазовачкој општини. Бројне реализоване инвестиције протеклих година довеле су до тога да је стопа незапослености у овој сремској општини далеко испод републичког просека.

Изјава Ђорђа Радиновића, председника општине Стара Пазова: „Чули сте податак да је стопа незапослености смањена за 40%, али много прецизније је када кажемо да је 2012. године било запослено свега 9400 грађана општине Стара Пазова, а да је данас тај број далеко већи, 19000 грађана је у радном односу. То довољно говори колико је наша привреда развијена, колико се развијала и колико је у Старој Пазови предузетнички дух присутан. Још 70-их и 80-их година прошлог века у Општини Стара Пазова је почело да се развија занатство и те занатске радње су полако почеле да прерастају у озбиљна предузећа која и данас послују. У Општини Стара Пазова није тешко радити и развијати бизнис, само треба мало бити посвећен привреди и потребама привредника.“

Највише се траже радници металске струке за конкретне производне задатке. Према најновијим подацима, пад незапослености захватио је целу Србију, изјавио је министар Зоран Ђорђевић, отварајући недавно сајам привреде у Новој Пазови.

Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, слоцијална и борачка питања Владе Србије: „40% је смањена незапосленост и то јесте био програм Владе РС коју је предводио Александар Вучић, а сада то наставља и премијерка Брнабић. На овај начин Србија постаје видљива на мапи света, постаје видљива и за привреднике у региону, које желимо да привучемо да инвестирају у Србију, јер је то најбољи начин у креирању нових радних места, односно смањењу стопе незапослености. Пред нама је још бољи период, још више инвестиција и ја се надам да ћемо врло брзо доћи до тога да саопштимо резултате да је стопа незапослености испод 10% односно да је једноцифрена.“

У општинској управи напомињу да је сервилност према сваком инвеститору и брзина издавања потребних дозвола кључ успеха за привлачење инвестиција. Управо је председник Србије Александар Вучић отварајуче јуче фабрику у Власотинцу истакао пример Старе Пазове.

Александар Вучић, председник Републике Србије: „Ми смо као држава помогли значајним субвенцијама са 3,2 милиона евра и ја сам поносан на то јер је то допринело већем запошљавању Власотинчана. Помагаћемо и даље, то је нових 100 запослених, а то је велика ствар за Власотинце који и даље има високу стопу незапослености. Мораћемо још више да радимо, јер као што је у Старој Пазови стопа незапослености испод 5%, овде је веома висока и због тога ћемо морати још да се трудимо и радимо како би имали мање сиромашних људи и да би било више наде за будућност.“

Да овај тренд пада незапослености не буде само тренд, већ устаљено стање, потребно је мобилисати све чиниоце у овом процесу, нарочито искуство. Привреда старопазовачке општине је увелико спремна за дуално образовање.